Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet rečenica koje najbolje pokazuju stanje u srpskoj prosveti

  Svake godine jedno te isto, već dobro poznat i ustaljen scenario. Prosvetari štrajkuju na početku školske godine, pregovaraju i „natežu se“ sa resornim ministarstvom i na kraju posustanu. Raštrkani po različitim sindikatima, razjedinjeni i neusaglašeni u svojim zahtevima, prosvetni radnici i celokupni prosvetni sistem su prava slika i ogledalo Srbije.

  I ove godine, kao i protekle dve decenije, prosvetari su nezadovoljni, neki od njih su već na početku školske godine skratili časove za 15 minuta. Bune se zbog zbog raspodele platnih razreda na osnovu kojih treba da im bude određena plata. Ne ulazeći u opravdanost štrajka i bez želje da dovedemo u pitanje činjenicu da položaj prosvetnih radnika treba da bude bolji, za vas smo izdvojili 5 rečenica koje su izašle iz njihovih usta, a koje najbolje pokazuju stanje u prosveti i celoj zemlji.

  Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, objasnila je da zakon daje ovlašćenje direktoru da ukoliko se njemu ne dopada ono što ona priča, direktor može da je pošalje 50 kilometara dalje.

  Pa kada se budem 100 kilometara klackala do posla, neću više imati dugi jezik.

  Evo kako je objasnila šta štrajk zapravo znači i čemu sve to:

  Štrajk je samo jedan od oblika nepristajanja na poziciju koju nam vlast nameće u društvu.

  Njen kolega, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić je rekao da stvar treba da se kaže direktno u lice i da su problem i sindikati koji nisu jednoglasni.

  Neko napušta čas 15 minuta ranije, neko ostaje kasnije, neko 45 minuta. Ovo nije štrajk, ovo je haos i mora unapred da se dogovore. Direktori okrenu leđa, pa se prave „Toše“ i ludi, pa neko štrajkuje i sam odredi vreme i izađe sa časa, ili sedi u zbornici, a u to vreme se pravi haos u školi, deca šetaju po hodnicima, viču, rade šta hoće.

  Dao nam je i odgovor na pitanje kakvim se vrednostima deca uče u školi:

  Prosvetni radnici masovno poklanjaju ocene, onda su društvene vrednosti maksimalno poremećene. Mi smo imali školstvo najbolje u Evropi.

  Na pitanje da li i on poklanja ocene, odgovorio je:

  Da, i ja ih poklanjam.

  Izvor: Bizlife, TV Prva

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE