Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzioneri neće više „igranku“, idu u Strazbur

  Penzioneri Srbije će zaštitu svojih prava tražitu od evropskog suda u Strazburu jer vlast u Srbiji ne želi da razgovara o vraćanju „otetog dela penzije“, rekao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihailo Radović.

  „Poznato je da se Strazburu možemo obratiti tek kada iskoristimo sve nadležne institucije u Srbiji, pa nas zbog toga koče. To je sada jedna igranka. Našu drugu inicijativu za poništenje protivustavnog zakona o privremenom umanjenju penzija, podnetu 2016. godine, Ustavni sud Srbije ne rešava jer ne sme. I sada jednostavno ćute“, rekao je Radović novinarima u Kragujevcu.

  On je naveo da Ustavni sud na dve podnete inicijative ne odgovara već pet godina, da se ne bi stekli proceduralni uslovi za obraćanje penzionera sudu u Strazburu.

  Potpredsednik Udruženja za ustavno-pravna pitanja, Zoran Ivošević je rekao da je Zakon o privremenom uređivanju isplate penzija „uneredio“ isplatu penzija u Srbiji, i da je Ustavni sud vrlo brzo mogao da ga oceni neustavnim.

  Ivošević je kazao da je Ustavni sud oklevao i zbog toga zaslužio ime „zaustavni sud“, a pošto je pokazao i da je pod uticajem politike, postao je i „zauzdani sud“.

  Po rečima Ivoševića, iako je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, „oduzeti deo penzije ipak neće biti vraćen jer je ostao Član 3. iz poništenog zakona koji potvrđuje da je ta isplata bila konačna“.

  „Očekujemo da ćemo dobiti pravo na sudu u Strazburu. Tek tada će penzije moći da budu vraćene u punom iznosu“, rekao je Ivošević. On očekuje da će oduzeti deo penzija biti vraćen penzionerima, ili naslednicima onih koji su u međuvremenu umrli.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE