Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzioner mora da vrati 155.000 EUR PIO Fondu

  Vojni penzioner iz okoline Pljevalja u Crnoj Gori, M.A, koji je greškom Fonda PIO 11 godina primao desetostruko veću penziju nego što mu pripada, a da na to nije reagovao, sada će morati da vrati PIO Fondu 155 hiljada evra.

  Ovo je odluka Osnovnog suda u Pljevljima iz jula prošle godine, koju je krajem januara potvrdio bjelopoljski Viši sud, a nedavno i Vrhovni sud po tužbi Fonda PIO.

  Ovaj penzioner je rešenjem Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od 15. avgusta 2007. godine ostvario pravo na invalidsku penziju od 822,52 evra, piše crnogorski Investitor.

  Fond PIO je nakon izmena zakona, po službenoj dužnosti, pokrenuo postupak za određivanje novog iznosa invalidske penzije, pa mu je početkom 2011. godine taj iznos povećan na 1.103 evra. Nakon što je, 11 godina kasnije, ova greška utvrđena, u avgustu 2018. godine njemu je privremeno obustavljena isplata penzije zbog, kako se navodi, izražene sumnje u pravilnost početno utvrđenog iznosa od 822,52 evra.

  Nakon što je greška primećena, Fond PIO je u oktobru 2018. godine poništio prethodna rešenja kojima su mu određene penzije. Tokom postupka je veštačenjem utvrđeno da mu je za period od 15. avgusta 2007. do 30. juna 2018. godine, na ime preplate invalidske penzije, neosnovano isplaćeno 171.155,40 evra.

  „Neosnovano se obogatio“

  Donošenjem ovih rešenja je, kako se navodi, prestao pravni osnov za isplatu penzija u ovom iznosu, pa je zaključeno da se penzioner time neosnovano obogatio shodno Zakonu o obligacionim odnosima, koji propisuje da obaveza naknade vrednosti nastaje i kada se nešto primi s obzirom na osnov koji je prestao ili se nije ostvario. Isti zakon propisuje da kada je neki deo imovine jednog lica prešao na bilo koji način u imovinu drugog lica, a taj prelaz nema osnov u nekom pravnom poslu, ili u zakonu, sticalac je dužan da ga vrati.

  „S obzirom na to da je tuženi bio nesavestan sticalac, odnosno da je znao ili morao znati da mu je za period obuhvaćen tužbom isplaćivan iznos penzije u desetostruko većem iznosu nego što mu pripada, tužiocu pripada kamata, a rok zastarelosti je deset godina u skladu sa odredbama čl. 381 ZOO“, tvrdili su iz Fonda PIO.

  Njegov advokat je tvrdio da penzioner nijednom svojom radnjom nije doprineo da mu se penzija isplaćuje u ovolikom iznosu, već je novac isplaćivan u visini koju je utvrdio sam Fond.

  „Period od deset i više godina nije mali, tužilac je u svako doba mogao da izvrši proveru i reviziju donetih rešenja i da donese zakonito rešenje. To dalje znači da za nastalu štetu nije odgovoran samo tuženi, već i tužilac koji je doneo takva rešenja na osnovu kojih je uplaćivao invalidsku penziju na žiro račun tuženog“ tvrdio je advokat.

  Ko je krivac?

  U žalbi na ovu presudu Višem sudu u Bijelom Polju, advokat je postavio pitanje ko je krivac za pogrešno doneta rešenja o pravu i visini penzije koja je isplaćivana do kraja juna 2018. godine, navodeći da one nisu plaćane bez pravnog osnova, već na osnovu rešenja tužioca. Smatra neprihvatljivim da penzioner plaća tuđe greške, a da Fond PIO ne snosi nikakve posledice, posebno jer tuženi nijednog momenta nije sumnjao u regularnost donetih rešenja. Ipak, sud je ove navode ocenio neosnovanim i potvrdio prvostepenu presudu pljevaljskog suda.

  Saglasan sa stavovima sudova bio je i Vrhovni sud, koji je, kao neosnovanu, pre 20 dana odbio reviziju advokata penzionera.

  Izvor: Investitor.me

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milica

   Kada neko nekome isplati nešto za šta je znao da to ne mora, ovaj ima pravo da to ne vrati. Fond je imao rešenje, a čudan je stav suda da je za grešku Fonda odgovoran penzioner. To je prosto sila države i sud u stranu od vlasti.

  • Misha

   Matematika vam se ne uklapa

  • Srdjan Todorovic

   I sad ce da mu oduzimaju imovinu, dobra fora! A vi ostal icutite, pa ce jednog dana i na vasa vrata pokcuati, jednom, pa dvaput, pa treci itd, jer kad im se usladi jer mavra cuti i ne buni se, onda nece ni da stanu sa otimacinom!

   • Srdjan Todorovic

    Iznervirali su me, otkucao sam komentar kao disleksicar.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE