Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Papirni i elektronski dokument postaju jednaki

  Ušteda vremena i jednostavnije procedure. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da će Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju  izjednačiti papirni i elektronski dokument i stvoriti preduslove da se sa klasičnog pređe na elektronsko poslovanje.

  Ljajić je kazao da novi zakon treba da omogući dalji proces modernizacije javne uprave kao i lakši pristup uslugama javne vlasti i većem broju tih usluga.

  „Nismo krenuli od nule jer su već postojali zakoni o elektronskom potpisu i o elektronskom dokumentu ali je procedura aktiviranja elektronskog potpisa i dokumenta bila vrlo komplikovana pošto je bio potreban poseban softver, čitač i kartica. Zato je sertifikat za elektronski potpis imalo samo 360.000 gradjana ili pet odsto stanovništva“, rekao je Ljajić.

  Po njegovim rečima, novim zakonom biće uvedena revolucionarna usluga od poverenja putem koje će korisnici preko mobilnog telefona moći elektronski da se identifikuju u transakcijama i elektronski da potpišu neki dokument.

  „Imate korisničko ime i šifru u mobilnim telefonima a pin kod dobijate sms porukom čime aktivirate opciju kvalifikovanog elektronskog potpisa. Računamo da će to omasoviti upotrebu elektronskog potpisa jer će biti potpuno ekvivalentan svojeručnom potpisu a digitalizacija papirnog dokumenta olakšaće poslovnim ljudima pretragu i publikovanje različitih dokumenata“, kazao je ministar.

  On je naveo da je potpuno nova usluga koju predvidja ovaj zakon, elektronski pečat kao zamena za pečat pravnog lica i potpis ovlašćenog lica zajedno.

  Govoreći o elektronskom čuvanju dokumenata, Ljajić je ocenio da je ono posebno važnu za privredu i uštede koje na taj način mogu da ostvare.

  „Različite banke i druge institucije platile su milione evra skladištima za čuvanje te dokumentacije. Predvidjamo formiranje elektronskog magacina za čuvanje te dokumentacije pri čemu je njihov integritet obezbedjene, bez mogućnosti promene njihovog sadržaja“, naveo je ministar.

  Po njegovim rečima, prepreku predstavljaju drugi propisi koji predvidjaju čuvanje dokumenata u papirnoj formi.

  „Potrebno je menjanje tih akata kako bi zakon bio implementiran u punom kapacitetu. Za godinu dana moramo doneti 17 različitih podzakonskih akata, moramo više raditi na povećanju digitalne pismenosti jer postoji ogromno nepoverenje u ovaj vid poslovanja“, kazao je Ljajić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE