Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Palma u Egiptu: Bratime se Jagodina i Šarm el Šeik

  Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da će Jagodina prihvatiti predlog guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude da jedan od najpoznatijih egipatskih turističkih centara Šarm el Šeik i centar Pomoravlja postanu gradovi pobratimi.

  Marković je agenciji Beta kazao da je obostrani interes kako Jagodine i Šarm el Šeika tako i Srbije i Egipta jačanje ekonomske i političke saradnje.

  Guverner Fuda je u četvrtak uručio Markoviću ključeve grada Šarm el Šeika i predložio bratimljenje s Jagodinom.

  „Naš interes je pre svega jačanje ekonomske saradnje, da se poveća izvoz iz Srbije, da Egipat prilikom uvoza prioritet da srpskim proizvodima. Otvaranjem ekonomskih vrata s Egiptom otvaramo vrata za proizvode iz Srbije za celu Afriku u kojoj živi milijardu i po ljudi“, rekao je Marković.

  U Egipat možemo da izvozimo sve osim nafte

  Naveo je da su se proteklih dana privrednici iz Srbije u nekoliko navrata susreli s biznismenima iz Egipta i da je već dogovoren izvoz plastične ambalaže na Sinajsko poluostrvo.

  „Egipćani su posebno pokazali interesovanje za uvoz vina, jestivog ulja, prehrambenih i konditorskih proizvoda. U Egipat bi mogli da izvozimo sve osim nafte. Ekonomska saradnja s Egiptom bi za Srbiju bila šansa da oživi proizvodnju mesa koja je poslednjih godina prilično smanjena“, kazao je Marković.

  Egipat, letovanje

  Egipat (Pixabay)

  Istakao je da je Egipat, sa 110 miliona stanovnika, veliki uvoznik različitih proizvoda iz Evropske unije i Rusije.

  „Sada je uvoz iz Rusije smanjen i Egipćani su pokazali interesovanje da se preusmere na srpsko tržište. Ja sam pre šest godina doveo prvu privrednu delegaciju iz Srbije u Hurgadu i u razgovoru s tadašnjim guvernerom Ahmetom Abdulahon otvorio vrata ekonomske saradnje s Egiptom, koja je s uspehom nastavljena“, naglasio je Marković.

  U Šarm el Šeiku, turističkom centru na jugu Sinajskog poluostrva, boravi delegacija od 144 medicinska radnika iz 25 zdravstvenih centara i domova zdravlja, privrednika, poljoprivrednika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koje predvodi predsednk Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma.

  Višečlana delegacija iz Srbije boraviće u Šarm el Šeiku do 2. oktobra, na poziv guvernera Južnog Sinaja generala Haleda Fude.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE