Pali smo za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pali smo za pet mesta na Duing biznis listi Svetske banke

  Srbija je na novoj Duing biznis (Doing Business) listi Svetske banke, na kojoj je rangirano 190 ekonomija, na 48. mestu po lakoći poslovanja, za pet mesta niže nego pre godinu dana, objavila je danas Svetska banka.

  Najbolje pozicionirana Srbija je po pribavljanju građevinskih dozvola, na 11. mestu, pri čemu je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104. a bila je 96.

  Svetska banka je navela da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja.

  “Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima – od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede”, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

  Regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola. ;

  “Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju Duing biznis 2018 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju Duing biznis 2019”, rekao je Lubek.

  On je istakao da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema pokazateljima koji se mere u izveštaju i da smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

  Prošle godine je rejting Srbije porastao za četiri pozicije, ali smo ove godine posustali.

  Prvi na listi ove godine je Novi Zeland, a za njim Singapur. Među komšijama najbolje je rangirana Makedonija na 10. mestu. Ispred Srbije je i Kosovo na 44. poziciji. Hrvatska je na 58 mestu, Bugarska 59, Albanija 63. Poslednja od ukupno 190 zemlja je Somalija.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE