Pad POTRAŽNJE, Nemačka BACA vakcine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad POTRAŽNJE, Nemačka BACA vakcine

  Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više nemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada je plan da se višak pokloni siromašnjijim zemljama – ali samo vakcine na bazi vektora, prenosi Dojče vele.

  Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcine, od kojih je više od polovine “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu.

  “Porast količine bačenog cepiva tokom leta je direktna posledica pada spremnosti stanovništva na cepljenje”, saopštilo je bavarsko Ministarstvo zdravstva na upit nemačkog javnog servisa.

  I u Baden-Virtembergu je rok trajanja 4.000 doza cepiva AstraZeneka istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

  Slične su akcije s sprovođene i u drugim nemačkim saveznim pokrajinama.

  Ove sada bačene vakcine su već bile isporučene centrima za cepljenje. Nejasno je koliko je doza cepiva bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer lekari to ne moraju nikome prijavljivati.

  Višak vakcina kojima nije prošao rok upotrebe, pokrajine vraćaju saveznoj vladi. Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će tokom augusta prestati da pokrajinama isporučuje količine na koje imaju pravo po ključu – broj stanovnika.

  Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju naruče.

  Tek sada za Kovaks

  Sada, kada je domaće stanovništvo podmireno, Nemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza AstraZeneke inicijativi COVAX koja distribuira cepiva siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je takođe najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi vakcine Džonson i Džonson – u korist drugih evropskih zemalja.

  Nemačka je još 7. jula odlučila da 30 miliona doza vakcina AstraZeneka i Džonson & Džonson donira trećim zemljama. 80 posto toga je namenjeno za COVAX, dok će se 20 odsto dati direktno pojedinim zemljama.

  Vakcine iz Bajontek-Fajzer i Moderna se neće distribuirati u druge zemlje – držaće se u centralnom skladištu vakcina za celu Nemačku.

  Na međunarodnom planu, EU trenutno donira relativno malo vakcina siromašnijim zemljama. Prema internom izveštaju EU od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza u 45 zemalja. U sledećih nekoliko sledi sledi još 20 miliona doza.

  Kina je već donirala 24,2 miliona doza za 71 zemlju. EU je donirala samo za 36 zemalja 7,9 miliona doza, od čega 3,3 miliona putem COVAX.

  Izvor: DW

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE