Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  radijatori

  Ozbiljne mere štednje: U Nemačkoj će se grejati na maksimalno 19 stepeni

  Nemački ministar ekonomije Robert Habek najavio je u petak nove propise- mere štednje energije zbog bojazni od nestašica, kao posledica zastoja u isporuci ruskog plina zbog rata u Ukrajini.

  Grejanje u Nemačkoj u javnim zgradama biće dozvoljeno na maksimalno 19 stepeni, zgrade i spomenici više neće biti osvijetljeni noću, a ni reklamni panoi neće biti osvetljeni, rekao je Habek.

  “Potrebno je više štednje i u poslovnom svetu”, rekao je on, ne iznoseći detalje.

  Kazao je da se o tome upravo razgovarao sa predstavnicima ministarstva rada, prenela je agencija dpa.

  Mere štednje: Smanjiti potrošnju plina

  Zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije Habek je prošlog meseca predstavio ključne tačke novog paketa za štednju energije.

  Tada je rečeno da je važno smanjiti potrošnju plina u kompanijama, poslovnim zgradama i domaćinstvima.

  Ministarstvo ekonomije sada planira da uvede i dodatne mere koje se odnose na energetsku potrošnju u saradnji i koordinaciji s ostalim ministarstvima.

  Za ove je mere predviđeno početno razdoblje od šest meseci.

  Istakao je da je važno smanjiti potrošnju gasa u preduzećima, poslovnim zgradama i privatnim domaćinstvima.

  Gas, nezaposlenost

  Gas (Pixabay)

  „Da se ugledamo na Nemce“

  Na ove mere štednje osvrnuo se sinoć i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da bi moralo i u Srbiji da se razmišlja na sličan način o grejanju i da nam sledi „paklena jesen“.

  Dodao je da je struja danas na berzi u regionu 440 evra po megavat satu.

  „Cene trenutno nisu normalne. Sedam ili osam puta veće od normalnih cena. Zato su Nemci doneli odluku da nijedan stan ne sme da bude topliji od 19 stepeni. To je ozbiljna zemlja, mi moramo da gledamo šta rade oni. Besmisleno je da imamo 23 ili 24 stepena, to nije normalno. Nemamo mi u ovom trenutku problema sa gasom, ali ja želim da mi obezbedimo dovoljno struje. Ali mi i dalje nemamo odgovor Rusa za TO Pančevi i TO Zrenjanin. Ako mi to napunimo gasom da nam to pravi struju. To su ogromne uštede, na samo jednom stepenu hladnijeg grejanja. Mi tim uštedama obezbeđujemo viškove gasa, i za druge delove Srbije”, kazao je on.

  Radijator, Pixabay

  Radijator, Pixabay

  I druge zemlje ovih dana daju različite preporuke i iznose planove za predstojeću grejnu sezonu.

  Dok energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu duboko potresa Evropu, Norveška, koja je među najvećim izvoznicima električne energije na kontinentu, najavljuje mogućnost ograničenja izvoza struje, pošto se i sama našla pred mogućnošću nestašica ove zime, prenosi Radio slobodna Evrope (RSE) pisanje svetskih medija.

  Zbog niskih vodostaja na jugu Norveške, vlada te zemlje bi mogla da svoje potrošače stavi ispred međunarodnih kupaca, piše Gardijan, dodajući da bi taj potez mogao da pogodi Veliku Britaniju, kao i Nemačku i Holandiju koje se takođe oslanjaju na norvešku jeftinu struju iz hidroelektrana.

  Stanovnici glavnog grada Osla takođe su zamoljeni da se kraće tuširaju i zatvore slavinu kada peru zube, jer su rezervoari iscrpljeni zbog suvog vremena širom Evrope.

  Norveška energetska kriza: Moguća NESTAŠICA struje i ograničenje izvoza

  Izvor: dpa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE