Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Solarna energija, trend 2023.

  Ovo je najveća PLUTAJUĆA SOLARNA farma na svetu (FOTO/VIDEO)

  Najveća plutajuća solarna farma na svetu počela je s radom na Tajlandu. Farma je napravljena na brani Sirindhorn Dam, koja se nalazi na tajlandskoj reci Lam Dom Noi.

  Brana ima kapacitet stvaranja 45 MW energije zahvaljujući svojim solarnim panelima, a ova informacija dolazi u vreme kada je Tajland počeo da napreduje u dostizanju ciljeva vezanih za karbonsku neutralnost.

  Tajland proizvodi 114.000 GW energije pomoću prirodnog gasa, dok obnovljivi izvori energije poput solarne energije, energije vetra i vode osiguravaju manje od 10 odsto potreba stanovništva. Ostatak se dobija korišćenjem uglja.

  Kao prvi korak u menjanju situacije otvorena je najveća plutajuća solarna farma na svetu.

  Farma ima sedam velikih panela fotonaponskih ćelija koje su postavljene pod uglom u odnosu na platformu. To omogućava prolazak sunčeve svetlosti do vode bez uticaja na podvodno okruženje.

  Veličina farme odgovara veličini 70 fudbalskih terena sa 145.000 panela napravljenih od ekološki prihvatljivih materijala da se ne bi narušavalo okruženje rezervoara. Vodena površina će pomoći da se paneli ne pregrejavaju, te da budu do 15 odsto efikasniji od onih koji su postavljeni na kopnu.

  Izgradnja solarne farme je koštala 34 miliona evra, a njena izlazna snaga iznosi 45 MW. Dizajneri su uključili i tri turbine koje se mogu porinuti u vodu i stvarati energiju kada nema sunčeve svetlosti ili kada je potražnja za energijom visoka.

  Sistem upravljanja energijo (EMS) se koristi na osnovu podataka sistema za prognozu vremena kako bi se osigurala stabilnost stvaranja energije.

  Trenutno je u planu 15 sličnih projekata, koji će povećati mogućnosti prikupljanja energije za 2.725 MW.

  Izvor: Klix

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE