Ovo je najbolja supa na svetu, među prvih 50 i jedna čorba iz Srbije
TasteAtlas objavio je listu najboljih supa sveta, a na prvom mestu je paragvajsko jelo bori-bori. Tu je i jedno iz Srbije.
Bori-bori je izdašna paragvajska supa sa mesom (obično govedinom ili piletinom), pahuljastim knedlama koje se sastoje od kukuruznog brašna i sira, kao i povrćem poput šargarepe, celera i luka.
Supa je tradicionalno začinjena lovorovim listom, karanfilićem i peršunom, a šafran joj daje bogatu zlatnu boju, navodi TasteAtlas. Bori-bori je posebno popularno jelo tokom hladnih zimskih meseci, iako se ponekad konzumira i tokom leta.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Bori-bori je preporučljivo poslužiti toplo, posuto peršunom i sa strane narendanim parmezanom. Supa je veoma bogata hranjivim sastojcima, a ima mnogo varijanti poput one sa dodatkom komadića piletine sa roštilja.
Na drugom mestu je rawon, jedinstveno indonežansko jelo, dok treće mesto zauzima još jedno jelo iz iste zemlje – soto betawi tj. goveđa supa koja se sastoji od komada mesa i iznutrica koji se lagano krčkaju u čorbi od kokosovog mleka.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Među najboljih 50 našla se i bela čorba za koju Taste Atlas kaže da je tradicionalna supa koja je popularna u Srbiji. Priprema se od kombinacije pilećeg belog mesa, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina. Neke verzije takođe uključuju kašiku kisele pavlake koja se dodaje u tanjir prilikom serviranja.
Ova supa se tradicionalno jede kao predjelo, ali tokom leta može se poslužiti i kao glavno jelo za ručak. Ako se priprema kao glavno jelo, čorba će sadržati više krompira i obično će biti poslužena uz svežu salatu od kupusa.
Naziv jela odnosi se na dominantnu boju sastojaka, belu. Zanimljivo je da, ako se supi doda sirće, ona se naziva kisela čorba, koja je tradicionalni lek za mamurluk.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay/Unsplash