Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovih 5 stvari nikada ne bi trebalo tražiti na Google

  Da li ste znali da na neke od internet prevara možete naići čak i kad na Google-u pretražujete neke poprilično obične stvari?

  One su česte, a nije ih teško prepoznati.

  Ovo su neke od stvari koje nikada ne bi trebalo da pretražujete na Google-u ako ne želite da naiđete na prevaru, prenosi portal Kim Komando.

  Broj korisničke službe

  Pronaći broj korisničke službe neke veće kompanije nekada baš i nije jednostavan zadatak. Kada je reč o velikim svetskim kompanijama, to postaje još teže, a većina ih zapravo pruža korisničku podršku putem chata na svojim službenim stranicama.

  Ne bi trebalo putem Googlea tražiti brojeve korisničkih službi jer bi vas mogli  odvesti do lažnih telefonskih brojeva.

  Ako ih pozovete, mogu od vas tražiti poverljive podatke.

  Takođe, u traganju za brojem korisničke službe možete naići linkove i sajtove koje mogu zaraziti vaš uređaj. Kada vam treba broj korisničke službe, tražite ga samo na službenoj stranici kompanije.

  Tehnička podrška

  Kada se pojave problemi s elektronikom, možda će te pretraživati Google kako bi našli kontakt tehničke podrške koja može rešiti vaš problem. Pri tome možete kliknuti na neki od prvih rezultata koje vam Google ponudi, a to može dodatno pogoršati vaše probleme.

  Naime, prevaranti su vešti u kreiranju lažnih web stranica koje na prvi pogled izgledaju sasvim legitimno.

  Tražiće vam neke lične podatke, a mogu tražiti i da unapred platite popravku a zapravo neće popraviti ništa te ćete samo ostati bez novca.

  Finansijske usluge i aplikacije

  Zahvaljujući internetu, ne moramo ni napustiti svoj dom kada želimo platiti neku uslugu. No, u tome treba biti oprezan jer svoje finansije možete izložiti određenim rizicima.

  Sve je više aplikacija koje nude jednostavno plaćanje usluga, no s time je i veći rizik od mogućih prevara pa budite jako pažljivi čije usluge koristite, koje aplikacije za plaćanje koristite, kome dajete poverljive podatke i pobrinite se da uvek koristite samo službene stranice i aplikacije.

  Dakle, aplikacije uvek preuzimajte s proverenih mesta kao što su Apple Store i Google Play Store.

  Kuponi

  Svi želimo uštedeti novac, pogotovo sada kad sve poskupljuje, a kuponi su jedan od načina koji nam mogu pomoći u tome. Ipak na Googlu ne bi trebalo da tražite kodove.

  Ako na internetu vidite kupon koji nudi 50% popusta ili čak i više, i kliknete na to, možete biti preusmereni na spornu stranicu koja može od vas tražiti lične podatke u zamenu za kupon. To je „alarm“ koji bi trebalo da upozori da nešto nije u redu.

  Ako želite popust, uvek pogledajte službene stranice za robe i usluge koje vas zanimaju kako biste proverili postoje li neke promotivne akcije.

  Stručnjaci za trgovinu

  Pre interneta, tražili ste u telefonskom imeniku kada je trebalo da unajmite nekoga da vam okreči kuću, ugradi novu mašinu za pranje veša ili popravi sudoperu. Sada možete na Google da potražite vodoinstalatera ili električara.

  Rezultat na vrhu vaše Google pretrage ne znači da je osoba/kompanija kompetentna.

  Pre nego što pozovete i date bilo kakvu informaciju pogledajte sajt za recenzije. Ne samo da možete da vidite da li je preduzeće legitimno, već možete da pronađete pomoć i bez Google pretrage.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE