Ishrana kod upale pluća - TOP 20 namirnica za dobro zdravlje vaših pluća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ishrana kod upale pluća – Ovih 20 namirnica najbolje su za zdravlje pluća i disajnih puteva

  Ishrana kod upale pluća i održavanje zdravlja pluća su presudni da biste se osećali dobro, ali brojni faktori, poput konzumiranja cigareta i izloženosti toksinima iz okoline, mogu narušiti zdravlje ovog važnog organa. Za zdravlje pluća ,takođe, veoma su važne i navike u ishrani.

  Istraživanje je pokazalo da promene načina života, uključujući pridržavanje nutritivno bogate dijete, mogu pomoći u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju oštećenja pluća i simptoma bolesti.

  Štaviše, utvrđeno je da su specifični hranljivi sastojci i hrana posebno korisni za funkciju pluća.

  Koja je najbolja ishrana kod upale pluća?

  Evo 20 namirnica koje mogu poboljšati funkciju i zdravlje pluća:

  1. Cvekla i list cvekle

  I podzemni i nadzemni deo repe bogat je nitratima koji dokazano poboljšavaju funkciju pluća. Nitrati pomažu u opuštanju krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i optimiziraju unos kisika.

  2. Paprika

  Paprika je jedan od najbogatijih izvora vitamina C koji deluje kao moćan antioksidans u vašem telu. Unos vitamina C u organizam posebno je važan za pušače kojima se preporučuje veća dnevna doza ovog vitamina nego nepušačima, čime poboljšavaju funkciju pluća.

  Konzumacija samo jedne slatke crvene paprike srednje veličine pruža čak 169 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

  3. Jabuka

  Najbolja ishrana kod upale pluća - Jabuka na dan

  Istraživanja su pokazala da je konzumacija pet ili više jabuka nedeljno povezana s većom plućnom funkcijom i smanjenim rizikom od razvoja hronične bolesti pluća. Unos jabuka povezan je i s manjim rizikom od astme i raka pluća. Razlog tome može biti velika koncentracija antioksidansa u jabukama, uključujući flavonoide i vitamin C.

  4. Bundeva

  Bundeva sadrži mnoštvo jedinjenja koja pomažu u održavanju zdravlja pluća. Posebno je bogata karotenoidima koji imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva. Pušači posebno mogu imati značajne koristi od konzumiranja hrane bogate karotenoidima, upravo poput bundeve.

  5. Kurkuma

  Kurkuma se često koristi za unapređenje celokupnog zdravlja zbog svojih snažnih antioksidativnih i protivupalnih efekata. Kurkumin, glavna aktivna komponenta kurkume, može biti posebno koristan kao podrška plućnoj funkciji.

  6. Paradajz

  Paradajz je jedan od najbogatijih izvora likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan s poboljšanjem zdravlja pluća. Pokazalo se da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba s astmom.

  7. Borovnica

  Borovnice obiluju hranjivim svojstvima, a njihova konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih blagodati, uključujući zaštitu i očuvanje zdravlja pluća. Borovnice su bogat izvor antocijanina koji dokazano štite plućno tkivo od oštećenja.

  8. Zeleni čaj

  Zeleni čaj je napitak koji impresivno deluje na zdravlje. Njegova antioksidativna i protivupalna dejstva pomažu u lečenju plućne fibroze, bolesti koju karakteriziraju progresivni ožiljci plućnog tkiva koji ugrožavaju plućnu funkciju.

  9. Crveni kupus

  Crveni kupus je pristupačan i bogat izvor antocijana, biljnih pigmenata koji ovom povrću daju živopisnu boju. Unos antocijana u organizam povezan je s poboljšanjem funkcije pluća.

  10. Grašak

  Grašak sadrži jedinjenja koja se nazivaju izoflavoni. Ishrana bogata izoflavonima povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući HOBP (hronična plućna bolest). Konzumacija izoflavona posebno pomaže kod otežanog disanja.

  11. Maslinovo ulje

  Konzumacija maslinovog ulja pomaže u zaštiti od respiratornih bolesti poput astme. Maslinovo ulje koncentrirani je izvor protivupalnih antioksidansa, uključujući polifenole i vitamin E.

  12. Ostrige

  Ostrige su pune hranjivih sastojaka koji su neophodni za zdravlje pluća, uključujući cink, selen, vitamin B i bakar. Istraživanja pokazuju da ljudi s višim nivoima selena i bakra u krvi imaju bolju plućnu funkciju u poređenju s onima kod kojih je niži nivo ovih hranjivih sastojaka.

  13. Jogurt

  Jogurt je bogat kalcijumom, kalijumom, fosforom i selenom, hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u jačanju plućne funkcije.

  14. Brazilski orah

  Brazilski orasi su među najbogatijim izvorima selena koje možete jesti. Jedan brazilski orah može sadržavati više od 150 preporučenog dnevnog unosa ove važne hranjive materije.

  Istraživanja pokazuju da visok unos selena može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća, poboljšati respiratorne funkcije kod osoba s astmom, ali i unaprediti imunološku funkciju organizma.

  15. Kafa

  Pored toga što pruža energiju, jutarnja šoljica kafe može pomoći i u zaštiti od respiratornih bolesti. Kofein pomaže u otvaranju krvnih žila i može pomoći u smanjenju simptoma astme, barem kratkoročno.

  16. Blitva

  Blitva je veliki izbor magnezijuma koji pomaže u zaštiti od upalnih procesa, ali i boljoj funkciji i opuštenosti bronhija, sićušnih disajnih puteva u plućima.

  17. Ječam

  Ječam je hranjivo zrno koje sadrži puno vlakana. Pokazalo se da dijeta bogata vlaknima i žitaricama od celog zrna može smanjiti rizik od smrtnosti od bolesti povezanih s plućima.

  18. Inćuni

  Inćuni su malene ribe prepune omega-3 masti, kao i drugih hranjivih sastojaka koji pomažu održavanju zdravih pluća.

  19. Sočivo

  Sočivo je bogato mnogim hranjivim sastojcima koji pomažu u poboljšanju funkcije pluća, uključujući magnezijum, gvožđe, bakar i kalijum.

  Mediteranska ishrana koja je povezana s poboljšanjem zdravlja pluća, izuzetno je bogata mahunarkama poput sočiva.

  20. Kakao

  Proizvodi od kakaa i tamne čokolade sadrže puno flavonoidnih antioksidanasa, ali i materiju nazvanu teobromin, koji pomažu u opuštanju disajnih puteva. Unos kakaa povezan je s manjim rizikom od alergijskih respiratornih simptoma i može pomoći u zaštiti od karcinoma pluća.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE