Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preduzetnice, nagradni konkurs

  Ove hrabre dame promenile su svoja matična zanimanja i zakoračile u PREDUZETNIŠTVO

  Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava trinaestu godinu zaredom.

  U prethodnih dvanaest godina kroz projekat je prošlo više od 9100 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Među mnogobrojnim aktivnostima kojima se ovaj dan obeležava su takmičenje „Uhvati ideju“, radionice, i posete devojčica kompanijama i susreti sa uspešnim poslovnim ženama, koje devojčicama mogu poslužiti kao dobar uzor.

  Ove uspešne preduzetnice su neke od onih sa kojima će se devojčice tokom manifestacije sresti i od njih čuti inspirativne priče o tome da mogu sve ukoliko su spremne da uče i rade na sebi. Ove dame su sjajan primer ne samo devojčicama već svima koji imaju želju da promene svoju karijeru ali se još nisu ohrabrili da to urade.

  Ivana Panović

  Vlasnica je preduzetničke radnje „Slatka jesen”, iz Požege. Posle petnaest godina rada u bankarstvu, od čega dvanaest na mestu šefa ekspoziture u Požegi, Ivana je potražila nove izazove. Sama odluka da istupi iz „sigurne kožne fotelje”, stane za šporet i kuva slatko bila je teška kao planina. Već sedam godina istrajava u proizvodnji i prodaji džemova i slatka po tradicionalnoj recepturi, želeći da „u 400 grama proizvoda spakuje aromu Srbije, koja budi sećanja na ukuse detinjstva, miriše na zavičaj, izmamljuje osmeh”.

  Njeni proizvodi su premijum i e-free, pažljivo pripremani, vrhunskog dizajna i pakovanja, od voća najvišeg kvaliteta, kuvanog u sopstvenom soku uz dodatak šećera, bez konzervansa, veštačkih aroma i boja. Godine 2018. uselila se u nove prostorije na porodičnom imanju u selu Radovci, blizu Požege, opremljene uz pomoć sredstava iz EuPro fondova savremenom procesnom opremom po najnovijim standardima, uz implementaciju HACCP sistema kvaliteta. Iste godine izabrana je da sa još devet startap firmi učestvuje na sajmu hrane „Fancy food”, u Njujorku, predstavljajući Srbiju. Pored prodaje uglavnom u delikatesnim i premijum radnjama, njeni proizvodi se sve češće nose kao poklon u inostranstvo, a u svojoj misiji da ukuse Srbije predstavi svetu okrenula se i korporativnom sektoru, osmišljavajući originalne poklone. Tako je, na primer, velikoj naftnoj kompaniji isporučila do sada hiljade teglica.

  Tijana Sekulić

  Vlasnica firme „AT Consulting” po obrazovanju je diplomirani arhitekta. Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je diplomirala, bila je stručni saradnik, a zatim i glavni arhitekta u jednoj uspešnoj građevinskoj firmi. Na jednoj konferenciji u Švedskoj spoznala je kako je tamo uobičajeno da ljudi menjaju zanimanja, i to više puta tokom karijere, što je bila prelomna odluka da upiše postdiplomske studije iz oblasti informacione tehnologije i uticaja na budućnost gradova. Nakon toga je pohađala i specijalističke studije iz oblasti elektronskog poslovanja na FON-u. Danas je Tijana međunarodno sertifikovani konsultant za menadžment konsalting. Ona je od strane Austrijske privredne komore sertifikovani konsultant za digitalnu transformaciju i do sada je održala više od 200 treninga za preko 3000 učesnika i savetovala više od 30 preduzeća u procesu digitalne transformacije. Tijana je aktivni član Udruženja poslovnih žena Srbije i Udruženja poslovnih konsultanata. Dobitnica je nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja”, koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

  Snežana Obradović

  Suvlasnica je i direktorka porodične firme „Aleđo” d. o. o., čija je delatnost mašinska obrada metala CNC mašinama. Po obrazovanju, Snežana je komercijalista i, da bi započela svoj biznis, napustila je mesto šefa knjigovodstva u Institutu za hemiju „Cipro”, a pet godina je na Višoj poslovnoj školi predavala računovodstvo, radeći paralelno – i u školi i u svojoj firmi. Sa suprugom, Alenom, osnovala je računovodstvenu agenciju, ali kako je Snežana u ovoj oblasti dostigla svoj maksimum, sa željom da napreduje, odlučuje da promeni delatnost firme. Analizirajući tržište, prepoznala je budućnost kompanije u mašinskoj proizvodnji, kao i deficit obrade CNC mašinama na tržištu, pa sa mužem kupuje prvu CNC mašinu, koja je bila polovna, s obzirom na to da su ove mašine veoma skupe. Danas njena firma ima više od dvadeset CNC mašina, zapošljava više od trideset visokokvalifikovanih radnika (operateri, programeri, inženjeri), a poslovni partneri su većinom iz inostranstva, iz Holandije i Francuske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Švajcarske itd.

  Manuela Stamatović

  Vlasnica je firme „Puzzle Consulting”, koja se bavi strateškim konsaltingom za mikro, mala i srednja preduzeća u domenu poslovnog planiranja, menadžmenta i marketinga. Školovala se u Švajcarskoj, gde je i rođena, a zatim je studirala biznis i marketing u Parizu i stekla zvanje master menadžera evropskog biznisa i marketinga. Manuela je poslovnu karijeru započela i razvijala u nekim od najvećih svetskih korporacija iz oblasti robe široke potrošnje (Coca-ColaL’Oreal u Parizu i Beogradu), zatim i u bankarskom sektoru i avijaciji, gde je uvek bila na visokim menadžerskim pozicijama. Nakon skoro 20 godina rada u velikim sistemima, poželela je da proba nešto potpuno novo i otisla se u preduzetništvo, sa primarnom željom da svoja stečena znanja i iskustva podeli sa drugim preduzetnicima i tako njima pomogne u daljem razvoju i unapređenju poslovanja njihovih firmi. Ostala je verna svojoj prvoj ljubavi, marketingu, ali je karijeru dodatno usmerila i na digitalne kanale komunikacije, kao i na sveobuhvatno poslovno planiranje, organizaciju poslovanja i procesa, a u poslednje vreme i na pozicioniranje firmi kao poželjnog poslodavca (employer branding). Svoja formalno stečena znanja unapredila je permanentnim učenjem kroz kurseve, obuke u kompanijama, na onlajn kursevima i konferencijama, jer veruje da su, naročito u današnje vreme, kontinuirani lični razvoj i stalno učenje neophodni za uspešnu karijeru i izgradnju dugoročno održivog biznisa. Manuela je danas predavač u Mokrogorskoj poslovnoj školi i na listi je konsultanata Evropske banke za obnovu i razvoj. Mentor je u sklopu e-mentorskog programa Udruženja poslovnih žena Srbije.

  Mina Rakićević

  Vlasnica je firme „Delikos”, koja se bavi proizvodnjom vrhunskih delikatesa od svinjskog i goveđeg mesa. Iako Mina potiče iz preduzetničke porodice, u kojoj su roditelji više decenija uspešno vodili svoje biznise, nakon završetka srednje škole, krenula je drugačijim putem. Tada se činilo da će njena profesija biti nauka ili umetnost. Školovala se u Engleskoj, završila je studije molekularne biologije, a potom na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti nastavlja studije za produkciju u pozorištu i na filmu. Zatim se vraća u Srbiju i započinje posao u struci, u Bitef teatru. Karijeru je, potom, gradila radeći za produkcijsku kuću „Mreža”, na televiziji B92, da bi prešla u poznatu marketinšku agenciju „Publicis”, a zatim u „Leo Burnett”, na poziciju Group Account direktora. Usled iznenadne očeve smrti, Mina preuzima celokupan biznis očeve firme – „Delikos”. U savremenom pogonu, koji je osmislio i izgradio otac, proizvode se vrhunski delikatesi, koji se distribuiraju svim većim trgovinskim lancima u Srbiji, a svojim kvalitetom osvajaju mnoge medalje i priznanja.

  Vesna Jovanović

  Vlasnica preduzeća „Eurologsystem” svoju karijeru je započela u oblasti informacionih tehnologija i računarskih sistema. Nakon 17 godina rada u okviru državnih i privatnih kompanija, odlučila je da osnuje sopstvenu firmu. Tako je, 2009. godine, nastao „Asist centar”, čija je osnovna delatnost upravljanje računarskom i komunikacionom opremom i sistemima, kao i pružanje konsultantskih usluga iz ove oblasti. Ideja je bila pružanje usluga u oblasti projektovanja, implementacije i podrške u održavanju informaciono-komunikacionih rešenja, pre svega, malim i srednjim preduzećima. Međutim, 2010. godine, spletom nesrećnih porodičnih okolnosti i usled gubitka brata, Vesna postaje direktorka porodičnog preduzeća „Eurologsystem”.

  Osnovna delatnost kompanije je organizacija robnog transporta železnicom, i to pretežno poljoprivrednih sirovina i proizvoda i nusproizvoda pri preradi suncokreta i šećerne repe u izvozu iz Srbije. Sarađuje sa kompanijama koje se bave proizvodnjom i trgovinom i izvozom ili uvozom roba, kao i sa železničkim kargo preduzećima iz regiona. Vesna je prethodnu delatnost, svoje znanje i iskustvo uvela u rad „Eurologsystema” i razvila skup poslovnih programa namenjenih transportnim firmama iz oblasti železničkog i kamionskog transporta. 

   

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE