piće, led, bakterija

Ovakvo piće nikada ne naručujte u kafićima tokom leta, prepuno je bakterija

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno.

Riječ je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospjele zbog prljavih ruku. Samim tim, najveća zabluda koja vlada kod ljudi jeste ta da na ledu ne mogu da se zadrže bakterije.

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u proseku ih ima više nego u WC šolji, što je posljedica retkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja pretnju za zdravlje.

Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama, prenosi Krstarica.

I limun je problem

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete da primetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isečena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije. Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima, piše Krstarica.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: BIZLife

Foto: Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE