Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovako Nemačka centralna banka PERE NOVAC (VIDEO)

  Nemačka savezna banka, odnosno Deutsche Bundesbank, pere novac, ali bukvalno. Naime, stručnjaci koji rade u banci peru, suše i proveravaju novčanice.

  U tom procesu moraju biti brzi kako se novčanice ne bi slepile. Ove godine imaju pune ruke posla zato što je dosta novčanica stiglo iz poplavljenih područja na zapadu Nemačke, piše Dojče Vele.

  U Nemačku saveznu banku je do sada dovezeno oko 50 miliona evra. Novčanice koje prođu kroz proces čišćenja budu vraćene vlasniku. Ova usluga koju pruža banka je besplatna.

  Inače, Nemačka savezna banka je nauticajnija članica Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB). Osnovana je 1957. godine, kada je zamenila Banku nemačkih zemalja (Bank deutscher Länder).

  Bila je prva centralna banka koja je dobila apsolutnu nezavisnost, za razliku od, na primer, modela Novog Zelanda, kojem vlada određuje smer delovanja.

  Nemačka savezna banka je izuzetno cenjena zbog toga što je uspela da kontroliše inflaciju u drugoj polovini prošlog veka.

  Ovo je nemačku marku učinilo jednom od najcenjenijih valuta, a Bundesbank je stekla značajan indirektan uticaj u mnogim evropskim zemljama.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE