Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovako ćemo pamtiti Rašu Popova

  Radivoj Raša Popov književnik, zvezda dečije emisije „Fazoni i fore“, čovek koji je život posvetio deci, preminuo je juče u Beogradu u 84. godini.

  Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu, gde je živeo do 8. godine. Onda se seli sa roditeljima u Novi Sad. U Beograd je na studije došao 1952. godine i upisao je Filološki fakultet. Novinarsku karijeru započeo je u „Novosadskom dnevniku“, zatim je radio kao novinar u listu „Mladost“, Radio Beogradu, i na Televiziji Beograd. Bio je glavni urednik u izdavačkoj kući „Matice srpske“.

  Rašine „fore“ iz emisije „Fazoni i fore“:

  Patuljak koji se popne na planinu i dalje ostaje patuljak.“ (Raste se i napreduje od učenja i saznavanja a ne od toga da se popnemo na nešto veliko…)

  Reč je, treba znati, živo biće.“ (Kada neku reč izgovorimo, ona počinje da živi u svesti onoga koji ju je čuo…)

  Čovek treba da voli ono što radi, da voli svoj posao, a ne da radi ono što voli.

  Nije pametan onaj koji čita knjigu nego onaj koji zna šta čita.

  Nije sramota učiti mudrost od životinja. Mrav nas uči marljivosti a lastavica građevinarstvu.

  O bajkama…

  Mislim da su bajke večita stvar, da će bajke biti čitane dok je sveta i veka, dok je dece. A ima i nas odraslih koji volimo da čitamo bajke.

  To nešto strašno mora da postoji u bajkama da deca, kad odrastu i kada se sretnu sa surovostima života, ne dobiju nervni slom. Tako budu pripremljena od malena na užasne scene.

  O vremenu u kom živimo…

  Mi sad živimo u pljačkaškim decenijama, ako se sećate da je kod nas izvršena privatizacija fabrika i da je onda nova vlada rekla – Upravo je 20 privatizacija izvršeno na kriminalnoj osnovi. To je naša politička realnost.

  O zrelim godinama…

  Kod Junga sam pročitao da u 35. godini čovek završava psihološku fazu mladosti i stupa u fazu psihološke zrelosti. Ja sam to malo ispitivao, i svaki čovek koga sam sreo i pitao, u 35. godini napravio je prekoračenje dotadašnjih uzusa svog života.

  Do 69. godine osećao sam se mladim i bodrim. Lako sam ustajao, lako sedao… A sada u 81. godini kada ustajem iz auta vičem „Ajdee deda!

  O životu u Londonu…

  … Kada sam živeo u Londonu kao lektor, imao sam interfon u toj velikoj zgradi od 24 spratova, sve je bilo pokriveno kamerama i zvučnicima, kao u Orvelovoj „1984“. Ja sam u tom stančiću imao mikrofon koji je povezan sa celom zgradom, a glavna tabla je kod hausmajstorke, ona sve može da čuje. Jedno jutro ja se brijem, sam sam, i pevam za sebe. Nije baš muzikalno, nema pravilne tonove, rogobatno je, ali slušalac je vrlo naklonjen pevaču, a to sam ja. Kad odjednom čuje se zvučnik – „Mister Popov, Mister Popov, are you well?“ Htela je da zove hitnu pomoć.

  Kako je upoznao svoju ženu Radojku Milojević Popov…

  Upoznali smo se na predavanju na fakultetu. Ona nije bila od onih koji sedaju u prve redove. Ja sam stalno pokušavao da joj uhvatim pogled onako razrok, ali nisam uspevao, bila je dostojanstvena.

  O stvarima koje želi…

  Nedostaje mi samo put u Grčku, ništa drugo. Učio sam grčki jezik i pročitao nekoliko knjiga na grčkom jeziku.

  O televiziji danas…

  Imam preko 150 kanala na TV-u. Najradije gledam vestern filmove.

  … Najbolja je umerena količina informacija.“

  O  svojoj deci…

  Pročitao sam kod Marije Montesori, najvećeg pedagoga, da majka ima ulogu i sposbnost vođstva. Majka u suštini vodi porodicu.

  O sebi…

  Ja sam egzibicionista ispunjen dobrotom. Tako kaže moj kineski horoskop, ja sam petao u kineskom horoskopu.

  [preporucene_vesti ids=“264314″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: Nada Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE