Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kigali, Ruanda (Pixabay)

  Ovaj grad želi da postane nova Silicijumska dolina

  Slika glavnog grada afričke države Ruanda, Kigalija je transformisana u poslednjih 20 godina sa novom arhitekturom koja niče kako bi se podržala rastuća ekonomija.

  Grupa arhitekata projektovala neke od ključnih zgrada koje pomažu u pokretanju preduzetničkog duha grada.

  MASS Design Group je međunarodna praksa koja je izgradila svoju najveću kancelariju u Ruandi. Među njihovim najnovijim i najimpresivnijim dela je start-up centar pod nazivom Norrsken Kigali House, koji je naručila švedska Norrsken fondacija, koja podržava preduzetništvo na globalnom nivou.

  Čvorište je otvoreno u decembru 2021., a kraj izgradnje predviđen je za mart 2023. godine. Lokaciju već koristi 600 preduzetnika svakog dana. Cilj je da ovo postane najveće središte preduzetnika na kontinentu, privlačeći više od 1.000 radnika dnevno.

  Kigali, Ruanda (Unsplash)

  Kigali, Ruanda (Unsplash)

  Pošto su izabrali da grade na mestu nekadašnje škole u ​​centralnom Kigaliju, prioritet za arhitekte je bio da shvate kako da prenesu prostor „iz zatvorenog stanja u otvoreno čvorište kako bi doveli što više ljudi“, kaže arhitekta Kristijan Benimana, viši direktor MASS-a.

  Za Benimanu, ovaj način razmišljanja o rešavanju problema pomaže u oblikovanju Ruande budućnosti. On veruje da je Ruanda koja je nastala nakon genocida i građanskog rata 1994. godine stvorila kulturu „razmišljanja van okvira kako bi se pronašla nekonvencionalna rešenja za nekonvencionalne probleme – kroz inovacije“.

  Inovativni dizajn

  Na Globalnom indeksu inovacija 2021., Ruanda je na prvom mestu među 13 ekonomija sa niskim prihodima i na 7. među 27 privreda podsaharske Afrike. Njen inovativni pristup je potpomognut ulaganjima i politikama pogodnim za poslovanje.

  Predsednik Pol Kagame ima za cilj da transformiše Ruandu u zemlju sa srednjim prihodima do 2035. godine, a veliki građevinski projekti se odvijaju širom zemlje, uključujući hidroelektranu vrednu 214 miliona dolara na reci Njabarongo.

  Ali kritičari kažu da su uspesi Kagameove vladavine imali cenu. U prošlogodišnjem izveštaju američki Stejt department identifikovao je „značajna pitanja ljudskih prava“ u Ruandi, a međunarodne grupe za ljudska prava su takođe izrazile zabrinutost .

  Bez obzira na to, Svetska banka izveštava da je zemlja doživela „snažan ekonomski rast praćen značajnim poboljšanjem životnog standarda“. U glavnom gradu, u junu je najavljen projekat vredan 100 miliona dolara za izgradnju finansijskog trga Kigali, sa ciljem da on postane regionalno finansijsko središte. Svi se nadaju da će kompleks sa dve kule u njegovom srcu – koju će zauzeti kenijska kompanija Ekuiti Group Holding – privući više stranih investicija i izgraditi reputaciju zemlje kao poslovnog okruženja u Africi.

  Među preduzetnicima koje zemlja privlači je i zelena kompanija Guararide, koja je pokrenula prvu šemu deljenja javnih bicikala u Ruandi 2021. i ima priključnu stanicu u kući Norrsken Kigali.

  Kigali, Ruanda (Pixabay)

  Kigali, Ruanda (Pixabay)

  Izvršni direktor Guararide, Nigerijac Toni Adesina, kaže da je bilo „bez pameti“ odlučiti da isproba svoj biznis u Ruandi. „Razmatramo situaciju u kojoj Kigali postaje Silicijumska dolina Afrike“, objašnjava on, „gde on postaje glavno središte gde se govori o inovativnoj tehnologiji.“ Iako su Adesina i njegova četiri suosnivača sami finansirali 18 priključnih stanica i 100 bicikala raspoređenih po gradu, on kaže da je za to zaslužna i „volja vlade da podrži takve inovativne ideje“.

  Šeme deljenja javnih bicikala su takođe isprobane u drugim afričkim gradovima, poput Marakeša u Maroku i Najrobija u Keniji. Prema Adesini, u Africi se biciklizam često povezuje sa siromaštvom, a promena „društvene stigme“ je jedan od najtežih izazova.

  Misije, ne smerovi

  Mlade, ambiciozne preduzetnike dodatno podržava još jedan nedavno otvoren objekat koji je dizajnirao MASS, Afrički univerzitet liderstva. Cilj univerziteta je da razvije sledeću generaciju lidera u Africi tako što će se njihovi studenti fokusirati na „misije, a ne na smerove“ – gde studenti rade na rešavanju nekih od najvećih svetskih problema umesto na proučavanju tradicionalnih predmeta.

  Novi kampus u Kigaliju otvoren je 2020. sa dizajnom koji ima za cilj da dopuni personalizovanije iskustvo učenja na univerzitetu. Uz primetno odsustvo sala za predavanja, Benimana kaže da je univerzitet dizajniran „oko ideje o kapsuli,” koja prihvata male studijske oblasti za individualno ili grupno učenje.

  Chiedza Mutsaka Skium, pomoćnik direktora na univerzitetu, kaže da ovo ima za cilj da studentima pruži mogućnost u pogledu njihovih karijera, piše CNN.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE