Otvorena Hrvatska privredna komora, uprkos incidentu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvorena Hrvatska privredna komora, uprkos incidentu

  Uprkos odluci šefa Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da prekine posetu Beogradu pre nego je praktično ona započeta, zbog incidenta koji je u srpskom parlamentu izazvao Vojislav Šešelj, u srpskoj prestonici je otvorena Hrvatska privredna komora.

  Otkrivanjem svečane table u zgradi na Topličinom vencu zvanično je, nakon pet godina, počeo rad predsavništva Hrvatske privredne komore u Srbiji, koja je zatvorena 2013. godine.

  Predsednici dve privredne komore, srpske i hrvatske, Marko Čadež i Luka Burilović, istakli su u izjavi novinarima značaj daljeg razvijanja ekonomskih odnosa dve zemlje.

  Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošljavaju 14 hiljada ljudi, a potencijal još nismo ni načeli, poručio je Čadež.

  Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu “znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju” između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je Čadež.

  Čadež je najavio da će do kraja ove godine Privredna komora Srbije otvoriti svoje predstavništvo u Hrvatskoj.

  Srpski privrednici bi da investiraju u Hrvatskoj

  Što se tiče privrednih pokazatelja, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016.

  Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550 ,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016. Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra a, suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.

  Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

  Predsednik Burilović rekao je da je Srbija danas šesti trgovinski partner Hrvatske i da se nada da će se kroz saradnju dve komore i privrednika obe zemlje unaprediti privredni potencijale dve zemlje.

  Šešelj gazio hrvatsku zastavu

  Nakon incidenta u Beogradu tokom kojeg je lider radikala Vojislav Šešelj psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, zvaničnici Hrvatske otkazali su susret sa srpskom ministarkom evropskih integracija i povukli se u zgradu hrvatske ambasade u Beogradu.

  Kako je zvanično saopšteno, oni su ubrzo potom doneli odluku da prekinu posetu Srbiji.

  Osudivši incident, premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija u poseti našoj zemlji nije ponašanje koje predstavlja Srbiju, vrednosti Vlade Srbije i većine naših građana.

  Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je da delegacija hrvatskog parlamenta ne može da pređe preko incidenta koji je izazvao lider radikala Vojislav Šešelj i da je zato prekinula zvaničnu posetu Srbiji.

  On je rekao da hrvatska delegacija nije videla incident sa zastavom, ali da je Šešelj, prema saopštenju iz njegove stranke, gazio po hrvatskoj zastavi.

  Izvor: Blic, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE