Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mejkers Lab

  Otvoren 11. Mejkers lab: Do kraja godine stižu još 4, a sledeće dodatnih 10

  Jedanaesti po redu Mejkers lab otvoren je u Gimnaziji u Vrnjačkoj Banji. Ovaj Mejkers otvoren je u samoj završnici Nastavničke konferencije i kao uvod u prvu Mejkers konferenciju na kojoj su okupljeni nastavnici i direktori škola koje imaju otvorene Mejkers labove.

  Mejkers labovi su, inače, jedna od najvećih inicijativa Grupe za obrazovanje osnovane u novembru 2022. godine, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija i Dostignuća mladih u Srbiji. To je izgradnja učionica budućnosti u srednjim školama širom zemlje i sprovođenje programa kako za nastavnike i učenike, kako bi se u škole što pre ulilo savremeno praktično znanje.

  Sadašnja Gimnazija u Vrnjačkoj banji ima 3 smera: opšti tip, prirodno-matematički smer i društveno-jezički smer. Ove godine Gimnazija proslavlja 60-godišnjicu neprekidnog rada. Škola je opremljena savremenom opremom, i ima viziju da postane osavremenjena škola. Mejkers lab predstavlja nadogradnju koja će učenicima omogućiti da inoviraju, razvijaju svoje ideje kroz timski rad i praktične aktivnosti.

  U Mejkers labu se planira realizacija izbornih programa (jezik, mediji i kultura, obrazovanje za održivi razvoj, zdravlje i sport, umetnost i dizajn, primenjene nauke) obogaćenog jednosmenskog rada i vannastavnih aktivnosti koje će se zaokružiti saradnjom sa lokalnim medijima. Takođe je planirana i realizacjia oglednih časova svih predmeta.

  Mejkers lab

  Promo

  Odmah pošto je postala domaćin novog laba, Vrnjačka Banja ugostila je i prvo okupljanje timova svih 15 škola koje će do kraja godine postati deo mreže Mejkers labova. Prvu Mejkers konferenciju, Grupa za obrazovanje
  organizovala je kako bi se nastavnici iz cele zemlje povezali, razmenili svoja dosadašnja iskustva u radu sa Majkers labovima, stekli nova savremena znanja i veštine, kao i kako bi zajedno planirali buduće programe i projekte.

  Svesni potreba koje nameću zanimanja i tržište 21. veka, u ovoj Gimnaziji otvaraju se mogućnosti za učenike da razvijaju svoju kreativnost i ideje, i to kroz rad na različitim modernim projektima. Tako su učenici u saradnji sa svojim nastavnicima razvili sistem za praćenje podataka na meteorološkoj stanici, ali i veliki broj video igara i drugih kreativnih proizvoda. Ove, i druge inicijative, poput kutka za prirodnjački trenutak, kaligrafske sekcije i radionice sapuna, predstavljene su na otvaranju Mejkers laba u školi. Pored toga, škola je odličan primer uspešne povezanosti segmenata obrazovnog sistema sa ostatkom lokalne zajednice – privrede, medija i drugih državnih institucija i građanskih inicijativa.

  Mejkers lab

  Promo

  “Imamo čast i zadovoljstvo da prvi Mejkers lab u Raškom okrugu bude otvoren baš u našoj Gimnaziji. Naša misija da imamo samostalnu zgradu realizovana je kroz projekat Modenizacije škola, Ministarstva prosvete, od 01.09. 2022. godine mi nastavu realizujemo u novoj savremeno opremljenoj skoli. Naša vizija ide korak dalje, Digitalna škola, otvaramo učionicu budućnosti u kojoj želimo da kod učenika negujemo kreativnost, inovativnost, kritičko mišljenje da približimo nauku široj zajednici „Okom gimnazijalca“. Kroz obogaćen jednosmenski rad, slobodne aktivnosti i izborne programe novi Mejkers lab će omogućiti da se učenik u školi oseća što bolje i da deo slobodnog vremena provodi u tom okruženju”, izjavila je Dojna Stodić, direktorka škole.

  Razvoj kreativnih inicijativa kroz Mejkers lab Mejkers lab predstavlja dodatnu podršku nastavnicima u radu sa učenicima i modernizaciju različitih pristupa nastavi. Planira se realizacija izbornih programa (jezik, mediji i kultura, obrazovanje za održivi razvoj, zdravlje i sport, umetnost i dizajn, primenjene nauke) obogaćenog jednosmenskog rada i vannastavnih aktivnosti koje će se zaokružiti saradnjom sa lokalnim medijima. Takođe je planirana i realizacjia oglednih časova svih predmeta.

  Mejkers lab

  Promo

  Kako bi nastavnici i đaci svih škola u Mejkers mreži radili u kvalitetnom i savremenom okruženju bez obzira na starost ili profil škole, Mejkers mrežu podržava i sve više kompanija koje se udružuju za podršku obrazovanju nesebično stavljaju svoje resurse na raspolaganje. To su kompanije Henkel, Tarkett, Roma company, i od ove škosle godine i kompanija Tesla. Koristeći njihove proizvode, usluge ali i ekspertizu stručnjaka škole dobijaju direktnu podršku i dugoročno partnerstvo sa privredom.

  Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus Fondacije objasnio je na 15. Nacionalnoj konferenciji nastavnika koju su organizovali sa Dostignućima mladih, da su obrazovanje naše dece i njihova budućnost u Srbiji odgovornost svih nas.

  „Umesto nekih nerealnih očekivanja od našeg sistema, rešili smo da vidimo šta možemo da uradimo zajedno. Nismo krenuli od toga da promenimo sistem obrazovanja, vec da napravimo sistem podrške srednjim školama. Za godinu dana preko 100 mentora je okupljeno u programu učeničkih kompanija. Mi smo tu da pružimo podršku nastavnicima. a majekrs lab je multidisciplinaran i multifunkcionalan prostor opremljen prema potrebama škole“, kaže on.

  Đuričanin ističe da je to prostor za učeničke kompanije, ali i za mnoge druge programe.
  „Cilj nam je bio da te prostore dovedemo u škole, a ne da izmeštamo đake u neki drugi prostor. Do kraja godine biće otvoren i 15-ti mejkers lab i još se deset priprema za sledeću godinu„, najavio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo/G. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE