Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OTKRIĆE niških lekara: Korona OŠTEĆUJE sluh

  Na Klinici za uho, grlo i nos niškog kliničkog centra završena prva faza ispitivanja sluha obolelih od kovida 19 i utvrđeno je da virus ozbiljno oštećuje slušni živac.

  Virus korona, utvrđeno je u prethodna dva i po meseca u Kliničkom centru u Nišu, pored mirisa i ukusa, ugrožava i čulo sluha kod obolelih od kovida 19.

  To je posle stručnih analiza i kontrola potvrđeno na Klinici za uho, grlo i nos niškog centra, gde su zvanično saopšteni rezultati ispitivanja oko stotinu pacijenata s teškom i srednje teškom kliničkom slikom obolevanja.

  Prema rečima prof. dr Dušana Milisavljevića, direktora ORL klinike Kliničkog centra u Nišu, stručni tim ove zdravstvene ustanove prvi u svetu sredinom avgusta ove godine započeo je realizaciju projekta utvrđivanja negativnog uticaja ovog oboljenja na sluh čoveka.

  Ovih dana, kada je završena prva faza ispitivanja, istakao je prof. Milisavljević, nema sumnji da je ovaj projekat bio ne samo jedinstven na planeti od početka pandemije, već i da su niško i srpsko zdravstvo dali izuzetno značajan doprinos svetskoj medicini u borbi protiv korone.

  Tim naših lekara koji je ispitivao uticaj virusa korona na sluh u prethodnih 75 dana utvrdio je da obolevanje od kovida 19 može dovesti do značajnog pada sluha na visokim frekvencijama.

  Naš tim stručnjaka ušao je početkom realizacije projekta u „crvenu zonu“ kovid bolnice kliničkog centra, kada smo imali samo saznanja iz Kine da korona utiče na gubitak čula mirisa, odnosno iz severne Italije, gde je kod obolelih registrovan gubitak čula ukusa, a što je kod nas iniciralo ceo projekat, budući da se bavimo patologijom uha, grla i nosa.

  Tokom boravka u „crvenoj zoni“, odnosno tokom ispitivanja i analiza sluha kod teško i srednje teško obolelih pacijenata, naravno uz njihov pristanak, naši stručnjaci bezrezervno su utvrdili da, pored čula mirisa i ukusa, virus korona napada i slušni živac.

  Posledice su od blagog do srednjeg pada sluha kod obolelih prilikom visokih frekvencija. Pacijenti kod kojih su utvrđene promene pod stalnom su kontrolom, bez obzira na to da li su još na bolničkom lečenju ili su otpušteni na kućni oporavak, i na taj način započeli smo odmah i drugu fazu ovog našeg projekta ispitivanja uticaja korone na sluh, tokom koje ćemo nastojati da pronađemo najadekvatniju terapiju za lečenje i otklanjanje ovog problema, rekao je direktor ORL klinike.

  Profesor dr Dušan Milisavljević istakao je u razgovoru za Politiku da su se, na osnovu saznanja tokom ispitivanja u prethodna dva i po meseca, nametnule dve teorije na koji način ovaj virus napada i oštećuje slušni živac.

  Prema prvoj, najverovatnije se kod inficiranih i obolelih od kovida 19 u krvi stvaraju mikrotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Prema drugoj, uticajem virusa korona dolazi do nedostatka kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac – objasnio je direktor ORL klinike u Nišu.

  Kako je istakao prof. Milisavljević, kod oko dve trećine pacijenata koji su ispitivani normalan sluh se vraća kroz nekoliko nedelja.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE