Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkaz šefovima i majstorima: Nemački Gruner u Vlasotincu otpušta još 70 radnika

  Fabrika za proizvodnju releja za strujomere, plastičnih i metalnih delova za automobilsku industriju, Gruner iz Vlasotinca, otpustiće još oko 70 radnika, posle sporazumnog raskida radnog odnosa pre dva meseca sa oko 30 zaposlenih, potvrđeno je iz ove nemačke kompanije.

  „Menadžment kompanije je do maja pokušavao da se izvuče iz ekonomske krize koja je zadesila sve kompanije i da sačuva sve svoje zaposlene. Međutim, zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje došlo je do potrebe da se smanji odreženi broj radnika zbog nedostatka posla“, naveli su iz menadžmenta Grunera.

  Zaposleni tvrde da je već 50 radnika poslato na godišnje odmore i da im je rečeno da se više ne vraćaju, a među njima su i poslovođe i majstori.

  Iz Grunera je navedeno da je kompanija u skladu sa zakonom donela Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih, te da je po zakonu sprovela i evaluaciju zaposlenih.

  Kako je precizirano, utvrdili su listu zaposlenih koji predstavljaju višak, a sve uz saradnju Nacionalne službe za zapošljavanje koja je pratila ceo postupak.

  Radnici strepe od otkaza, a kompanija od medija

  „Svim zaposlenima u skladu sa Zakonom biće isplaćena otpremnina, zaposlenima koji nisu iskoristili godišnji odmor biće omogućeno da isti iskoriste ili će im se isplatiti naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor.“

  Biće im isplaćene i sve druge naknade i zaostala primanja koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa, a imaju i mogućnost da se jave za ostvarivanje svojih prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje, objavio je Gruner.

  Nadaju se, istaknuto je, da će u ovoj situaciji i mediji imati razumevanja, da ne vrše dodatni pritisak, kako za zaposlene, tako i za poslodavca, „jer ovakve odluke spadaju u najteže“.

  Neki od zaposlenih su kazali da spisak za odlazak iz firme još nije objavljen, naglasivši da je neizvesnost najgora i da svi žive u strahu od otkaza jer u Vlasotincu ne postoji druga firma gde mogu da se zaposle.

  Kompanija Gruner u Vlasotincu posluje od 2007. godine. U oktobru 2022. godine predsednik Aleksandar Vučić otvorio je četvrti pogon i tada najavio da će posao dobiti još 200 radnika, a vlasnici da će nastaviti proširenje investicija.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE