Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU ublažava GMO ograničenja

  Evropska unija planira da ublaži ograničenja u vezi sa genetski modifikovanim organizamima (GMO) kako bi pomogla poljoprivrednicima da se prilagode klimatskim promenama.

  To bi važilo za više biljnih vrsta, od pšenice otporne na sušu, do paradajza otpornog na gljivice.

  Očekuje se da briselski planovi oko GMO ponovo rasplamsaju debatu o tom kontroverznom pitanju širom Evrope, piše Fajnenšel tajms (FT).

  Prema nacrtu EU u koju je FT imao uvid, predlaže se da mnoge genetski modifikovane biljke budu odobravane na konvencionalni način, umesto kroz važeći režim EU za GMO koji je naporan i skup.

  Plan je da se uspostavi kategorija biljaka kod kojih se koristilo „uređivanje gena“ radi stvaranja novih sorti ali bi se to isto moglo postići i tradicionalnim tehnikama uzgajanja.

  To uključuje pšenicu koja može da opstane u uslovima suše, paradajz otporan na gljivice i krompir sa manje akrilamida koji postaje kancerogen u prženju.

  Grinpis i Zeleni protiv

  Zvaničnici EU kažu da su nove tehnike od ključnog značaja za održavanje prinosa dok se poljoprivrednici suočavaju sa promenama vremenskih obrazaca, poput suša i poplava. Takođe bi nove tehnike doprinele smanjenju upotrebe pesticida, đubriva i drugih hemikalija.

  FT piše da je predlog još podložan promenama dok ne dođe na dnevni red Evropske komisije 5. jula.

  U EU je odobreno samo nekoliko GMO, uglavnom za ishranu životinja, zbog protivljenja javnosti i politike tzv. Frankeštajn hrani.

  U organizaciji Grinpis kažu da su protiv svakog ublažavanja propisa o GMO. Za predloženo kažu da dolazi iz „nenaučnog sveta fantazije gde se nedokazane tvrdnje korporacija uzimaju ‘zdravo za gotovo’ a rizici ne postoje“.

  Izmenama regulative o GMO protive se i Zeleni i drugi u Evropskom parlamentu, koji treba da odobri predlog. Međutim, većina članica EU, koje takođe treba da odobre predlog, dala je podršku ublažavanju pravila o GMO, prema rečima osobe koja je upoznata sa nedavnim razgovorima.

  Zvaničnici EU kažu da je labavljenje regulative potrebno zbog istraživanja i njihove komercijalizacije, kao i podrške malim preduzećima.

  Koristi bi bilo i za zemlje u razvoju koje ne znaju da li da uzgajaju useve sa GMO ako ne mogu da ih izvoze u EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE