Osim šljiva i jabuka u Čačku rađaju i BANANE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osim šljiva i jabuka u Čačku rađaju i BANANE

  Dok se u voćnjacima širom Srbije uzgajaju šljive i jabuke, Luka Genović iz Konjevića kod Čačka odlučio je da okuša sreću sa bananama.

  Pelcer ovog tropskog voća dobio je od komšinice i to u saksiji, a onda je Luka odlučio da je presadi u dvorište i to u deo koji je stalno obasjan suncem.

   „Nedavno, prilikom zalivanja spazio sam veliki žuti pupoljak i tad sam prvi put uživo video kako izgledaju plodovi. Pupoljak i cvet se nalaze na grani sa koje polaze listovi. Iz svakog lista polazi tačno po 12 malih plodova banane, tako da na našem drvetu trenutno ima 30 do 40 malih plodova banane”, rekao je Luka.

  On nije jedini koji je zasadio banane, ali u njegovom dvorištu jedino su se zažuteli plodovi, piše Rina, prenosi GZS.

  „Sama nega i briga o banani svodila se na redovno zalivanje stajaćom vodom, đubrenjem kao i zaštitu tokom zimskih meseci. Štitili smo je folijom i stiroporom, ušuškamo je. To na neki način bude izolator koji je štiti od niskih temperatura i prodora hladnog vazduha. Pažnja, želja i ljubav prema biljci su najvažniji”, izjavio je Luka Genović.

  Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku kaže da globalne klimatske promene menjaju biljni svet.

  „Pre 15, 20 godina smokva je bila pojam, onda smo se čudili i limunu, a danas je to svakodnevnica. Temperature su znatno veće, dostižu 42 stepena i onda je uspešno uzgajanje tropskog voća izuzetno moguće. Jednostavno, možda u neko dogledno vreme budemo rekreativno gajili neke biljke za koje nismo ni verovali da mogu da uspevaju na ovim prostorima”, istakao je Brković.

  Izvor: Glas Zapadne Srbije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE