Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osam iranskih banaka zabranilo dolar

  Osam banaka u Iraku zabranilo je sve transkacije u dolarima nakon što im je zabranjen pristup rezervama američke valute koje Centralna banka poseduje.

  Irački obračun sa američkim dolarom deo je plana organizacije BRIKS čije članice imaju za cilj odustajanje od svih transakcija u „zelenim“ novčanicama i prelazak na međusobnu trgovinu u nacionalnim valutama.

  Pored toga, Irak pokušava da suzbije trgovinu dolarom na crnom tržištu koja je uveliko rasprostranjena u toj zemlji. Istovremeno, zvanični Bagdad pokušava da podigne domaću ekonomiju i ojača nacionalnu valutu irački dinar, a upravo dolar je jedna od najvećih prepreka.

  „Pohvaljujemo kontinuirane korake koje Centralna banka Iraka preduzima da zaštiti irački finansijski sistem od zloupotrebe, što je dovelo do toga da legitimne iračke banke ostvare međunarodnu povezanost kroz korespondentske bankarske odnose“, rekao je portparol nacionalnog Trezora za Rojters.

  Interesantno, šverc dolara na crnom tržištu u velikoj meri uslovljen je i značajnim prilivom novca iz susednog Irana gde američka valuta nije ništa manje popularna.

  Među osam banaka kojima je zabranjeno obavljanje transakcija u američkim dolarima u Iraku su Ahsur Međunarodna banka za investicije, Investiciona banka Iraka, Union banka Iraka, Kurdistanska međunarodna islamska banka za investicije i razvoj, Al Huda banka, Al Janub Islamska banka za investicije i finansije, Islamska banka Arabije i Hamurabi komercijalna banka.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE