Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAD, oružje

  Oružje iz Ukrajine se već švercuje u EU?

  Europol ima indicije da se iz Ukrajine u Evropsku uniju krijumčari oružje. Postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi.

  Europol je potvrdio napise nemačkih medija o tome kako postoje indicije da se iz Ukrajine na područje EU krijumčari oružje. „Poznati su nam slučajevi prodaje oružja i vojne opreme na ilegalnom tržištu“, rekao je predstavnik Europola Jan Op Gen Oorth, potvrđujući tako izveštaj nemačkog javnog servisa SWR.

  Istražni organi iz zemalja EU su takođe sakupili informacije o krijumčarenju teškog naoružanja.

  „Postoji velika opasnost da ovo oružje dođe u ruke organizovanog kriminala“, saopštio je predstavnik Europola. SWR u svom izveštaju citira interne spise Europola po kojima su „kriminalne mreže u regiji aktivne i sprovode i pripremaju krijumčarenje veće količine oružja i municije“.

  Postoje indicije i na to da se oružje namenjeno daljem transportu, tajno skladišti uzduž ukrajinsko-poljske granice.

  „Pripadnici bandi granice prelaze legalnim putem i zatim odlaze u tajna skladišta po oružje“, citira se iz internih spisa. Europol takođe beleži i slučajeve u kojima su pojedinci granicu prema Poljskoj pokušali preći noseći sa sobom vojno oružje.

  U izveštaju se navodi i da zemlje koje su primile veliki broj izbeglica strahuju da su mnogi od onih koji su potražili pomoć, sa sobom doneli i oružje. „Izbeglice žele prodati oružje ili njime platiti usluge. Već su zabeleženi slučajevi gde su izbeglice prevoz taksijem pokušale da plate oružjem“, stoji u izveštaju.

  Prema navodima Jana Op Gen Oortha, na Darknetu su se pojavile ponude u kojima se prodaju protivoklopne rakete američke proizvodnje tipa Javelin.

  Istovremeno se međutim ističe kako ove ponude treba dobro proveriti i utvrditi radi li se o pravim ponudama ili ruskoj propagandi.

  „Ovi oglasi bi mogli biti deo ruske propagande kojom se stvara negativno raspoloženje prema isporukama zapadnog oružja Ukrajini“, rekao je on.

  Oružje iz rata u Jugoslaviji

  Nemački mediji ukazuju na to da je tokom i nakon rata na području bivše Jugoslavije, zabeleženo krijumčarenje vojnog naoružanja.

  Teroristički napadi u Parizu 2015. su delom počinjeni oružjem koje potiče iz bivše Jugoslavije. Kod nekih od terorista su čak pronadene i protivoklopne rakete jugoslovenske proizvodnje.

  Zastupnik stranke Levica Ozlem Demirel ukazuje na to da se oružje Bundesvera koje je Nemačka poslala kurdskim borcima, vrlo brzo pojavilo na lokalnim tržištima.

  Izvor: DW

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE