Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Originalna kazna za brzu vožnju

  Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju sa ciljem da probudi svest kod vozača koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas.

  Ponudili su izbor – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti. Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u vozilu određeno vreme.

  Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.

  „Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune – plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu“, ističe savetnik Elari Kasemets.

  Policija kaže da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate.

  „Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno“, dodaje Kasemets.

  Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi osvestili vozače rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE