Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Opština Osečina posle zamene

  Opština Osečina ostvaruje uštede novim javnim osvetljenjem

  Danas je u Opštini Osečina zvanično izvršena primopredaja projekta implementacije javno-privatnog partnerstva, kojim su izvršeni zamena, racionalizacija i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

  Sa grupom ponuđača PLC Interenergo doo Beograd i Smart Energy Investment Kft, koji su 100% samostalno finansirali implementaciju projekta, ugovor je zaključen na period od 15 godina. Troškovi funkcionisanja javnog osvetljenja za period od 15 godina iznosiće 1.024.301,84 evra + PDV; da nije urađena rekonstrukcija, iznos za pomenuti period bio bi 1.110.969,38 evra + PDV. Garantovana ušteda Opštine Osečina za 15 godina iznosiće 86.667,54 evra bez PDV-a, i neće doći do uvećanja dosadašnjih troškova, a Opština nema kreditno zaduženje.

  Opština Osečina posle zamene

  Opština Osečina posle zamene

  Pored uštede u novcu, Opština ima i mnoge druge benefite, objašnjava predsednik Nikola Tomić, i dodaje: „Tokom ovog perioda u budžetu će ostati više novca kojim ćemo realizovati druge projekte, ali je mnogo važnije što ćemo uštedeti električnu energiju za 73%, smanjiti emisiju CO2 za oko 521,61 tonu svake godine, a najveći deo predstavljalo je besplatno korišćenje u prvim mesecima, dok su radovi bili u toku. Verujem da su građani Osečine zadovoljni javnim osvetljenjem, čime smo pokazali da idemo u korak sa potrebama društva u celini“, ističe Tomić.

  Osečina tokom implementacije rasvete

  Osečina tokom implementacije rasvete

  Sva oprema je po ugradnji predata Opštini, i sada je u njenom vlasništvu, i to bez naknade. I u budućnosti privatni partner ima obavezu da garantuje uštedu, i za to daje bankarsku garanciju. Ugrađeno je 1.041 Thorn LED svetiljki, čiji je očekivani vek trajanja 25 godina, sa 30 sistema za uključivanje i isključivanje, što je skoro dvostruko više od ugovora. Ove svetiljke su proizvedene u fabrici kompanije Zumtobel u Nišu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Opština Osečina

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE