Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novo javno osvetljenje donosi uštedu Opštini Čoka

  U Opštini Čoka zaključen je ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

  Grupa ponuđača PLC Interenergo doo Beograd i Smart Energy Investment Kft ima obavezu da samostalno rekonstruiše, održava i finansira implementaciju projekta po ugovoru koji je zaključen na period od 15 godina. Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva je samoodrživ, jer se u celosti, bez kreditnog zaduženja opštine, otplaćuje na osnovu ušteda u potrošnji električne energije od čak 80% ili 610 MWh godišnje i ušteda u održavanju od 100%. Pored toga, projekat će doneti dodatnu finansijsku uštedu u budžetu veću od 70.000 evra.

  Opština Čoka pored uštede u novcu ima i druge benefite, izjavila je predsednica opštine Stana Đember i istakla:

  Ovo nije samo zamena javnog osvetljenja, ovo je veliki iskorak za našu malu Opštinu. Budžet koji smo uštedeli biće usmeren na druge projekte, uštedećemo električnu energiju za više od 80% i smanjiti emisiju CO2 za oko 670 tona svake godine. Ono što nam mnogo znači to je višemesečno korišćenje opreme tokom izvođenja radova, bez plaćanja naknade.

  Ponosni smo što današnjim zaključenjem ugovora sa opštinom Čoka jačamo prisustvo u oblasti energetskog ugovaranja u regionu. Raduje nas što opštine u Srbiji sve više prepoznaju značaj rekonstrukcije javnog osvetljenja, koja pored pozitivnog ekološkog aspekta, obezbeđuje velike finansijske i energetske uštede. Istovremeno građanima pružamo veći komfor života u lokalnoj sredini. Smatramo da put do uspešne zelene tranzicije uključuje ne samo obnovljive izvore energije već i projekte energetske efikasnosti i ekonomije zbog čega ćemo nastaviti da ulažemo u takve projekte, rekao je Mohor Vrhovnik, direktor energetskih usluga Interenergo grupe, prilikom zaključenja ugovora.

  Građani opštine Čoka idu u korak sa svetskim standardima kvaliteta osvetljenja sa ugrađenih 1.698 Zumtobel Thorn LED svetiljki

  Njihov očekivani vek trajanja je 25 godina, sa 50 uređaja za uključivanje i isključivanje sistema javnog osvetljenja. Svetiljke su proizvedene u fabrici kompanije Zumtobel u Nišu, a njihov vek trajanja je skoro dvostruko veći od dužine trajanja ugovora.

  Kada se bude završila ugradnja, sva oprema će biti predata u vlasništvo Opštine, bez naknade. Privatni partner ima obavezu da garantuje uštedu za svih 15 godina trajanja ugovora i za to daje bankarsku garanciju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE