"Opravdanje" zašto cena nafte u Srbiji ne prati globalni pad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Opravdanje” zašto cena nafte u Srbiji ne prati globalni pad

  Dok cene sirove već treću sedmicu konstantno padaju, i pored najava da će pojeftiniti, cene goriva u Srbiji snižene su simbolično – od 70 para do oko jednog dinara.

  Već treću sedmicu cene sirove nafte na svetskim berzama konstantno padaju. Barel je sa 56 dolara pao na 45 dolara. Međutim, to se na pumpama u Srbiji ne vidi.

  Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović za RTS kaže da potrošači treba da budu uvereni da plaćaju najnižu cenu na tržištu, jer postoji snažna tržišna konkurencija.

  “Ako se uoči zloupotreba na tržištu, država može da kažnjava. Imamo više od 1.400 benzinskih stanica i na tržištu se vodi ‘bitka’ za potrošače, što govori da postoji tržišna konkurencija. Naftne kompanije stalno nude sniženja i kartice lojalnosti. Trenutna cena je najniža koja može da se ponudi potrošačima”, istakao je Mićović.

  Govoreći o tome zašto se sniženje na pumpama u Srbiji ne primećuje, Mićović je rekao da je reč o sniženju sirove nafte i da treba sačekati.

  “Sniženje sirove nafte je pomereno za nekoliko dana. Kada to gorivo krene ka stanicama, ono je 100 odsto po toj nižoj ceni. Treba sačekati, izvesno je da će uslediti pad cena”, objasnio je Mićović.

  Dodaje da je u Srbiji konstantna promena cene nafte, pa da zato treba obratiti pažnju kada se poredimo sa zemljama regiona.

  “Kada se poredimo sa drugima, treba imati na umu da od 150 dinara, koliko košta dizel, 80 dinara je državno zahvatanje, a to zavisi od zemlje do zemlje. Kada izbacimo državne zahvate, onda se dolazi do ujednačenih cena na tržištu.”

  Sve zemlje podjednako dižu cene, negde se to kontroliše, pa se kao u Sloveniji desi da nema promena 15 dana pa onda naglo usledi promena, a kod nas je kontinuitet, zaključio je Mićović.

  Izvor: RTS

  Foto: FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE