Ono što je loše Francuzima dobro je Srbima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ono što je loše Francuzima dobro je Srbima

  Piše: Milenko Vasović

  Francuski predsednik Emanuel Makron uspeo je ponovo da ujedini Francuze protiv sebe. Ono sa cenama goriva tek se stišalo, ali čim je najavio privatizaciju dva pariska aerodroma digli su se na noge svi njegovi protivnici. Zajedno su i levi i desni kako bi predsednika sprečili da “rasprodaje nasleđeno srebro”.

  Među zainteresovanim za kupovinu državog udela aerodoroma “Orli” i “Šarl de Gol” je i kompanija Vansi. Ta firma je dobro poznata u Srbiji jer je od prošle godine vlasnik koncesije za upravljanje beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”.

  Čovek ne može a da se ne zapita šta je sa tim Fracuzima? Kakav je to narod kad neće da proda aerodrome? Njima nije važno ni što bi kupac bila francuska kompanija. Ništa im ne znači što se taj Vansi pokazao kao odličan partner srpskim vlastima.

  Ako treba, mi možemo da garantujemo za Vansi. Sve što urade biće tajna. Možemo u Pariz da pošaljemo i naše stručnjake, da im sačine ugovore, imamo i analitičare koji će da anesteziraju sve protivnike prodaje. Na kraju, ako bi trebalo da se glasa možemo da damo i deo naroda. Samo ako Makron poželi.

  Izgleda da su Francuzi baš konzervativni, oni se uopšte ne razumeju u “modernu ekonomiju”. Osnovo pravilo je – prodaj sve što donosi profit. Za sebe čuvaj gubitaše, oni su smisao državne brige. Šta će državi dobit.

  Drugi važan princip je – učini sve da kupac bude zadovoljan. Ko to ne shvati na vreme taj je osuđen na propadanje. Ako treba smanji cenu, ugovor proglasi poslovnom tajnom i naravo organizuj svečanost. Dovedi razdragani narod da se raduje prodaji.

  Mi smo Vansiju prošle godine u martu dali “Teslu” na 25 godina. Nijedan granađanin Srbije ne zna pod kojim uslovima. Obećala premijerka “ugovor će biti objavljen u septembru”, pa do kraja godine, pa obećavali i ministri, i ništa. A što bi građani trebalo pa i da znaju, dovoljno im je što su vlasnici.

  Vansi je prvenstveno došao nama da učini i normalno je da vlasti kriju koliko nam Francuzi čine. Oni sigurno ne znaju da smo mi kao narod nepostojani na jednom prostoru. Nisu ni čuli za Čarnojeviće i seobu. Ne znaju ni da će svi Srbi stati pod jednu šljivu. Ali mi znamo. Zato sve i rasprodajemo.

  Eto, prodali smo luke, aerodrom smo iznajmili, Železničku stanicu likvidirali. I, iseljavamo se. Svako ko se iseljava rasprodaje imovinu. Ima li išta logičnije?

  Žao mi je “naivnih” Francuza.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE