Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ONA će se izjednačiti s NJIM za 257 godina

  Žene će se u ekonomskim pravima izjednačiti s muškarcima tek za više od dva i po vek, pokazuje izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

  Rodna ravnopravnost biće dostignuta tek za nekih sto godina, utvrdio je WEF u najnovijem godišnjem izveštaju, mereći jaz u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

  Nastojanja da se postigne ravnopravnost osetno su pojačana u odnosu na prošlu godinu, najpre zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena, ističu u WEF. Upozoravaju ipak da je upravo politička arena područje na kojem su razlike i dalje najveće – do ravnopravnosti žene deli još 95 godina.

  Jaz je najviše smanjen u obrazovanju, te će na ravnopravnost žene morati čekati još 12 godina. Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

  Učešće žena na tržištu rada pak stagnira, a finansijska nejednakost je produbljena. Razlog je pogoršanje u privredama u nastajanju i u razvoju koje je nadjačalo napredak u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

  Participacija žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najveći su izvor zabrinutosti, ističu u WEF.

  „To je jedino područje na kojem se napredak pretvorio u regresiju“, naglašavaju, pojašnjavajući da će ženama trebati strahovito dugih 257 godina da se izjednače s muškarcima.

  Razlog je veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji, a suočene su i s večnim problemom nedovoljnog pristupa kapitalu.

  Najveći izazov u budućnosti biti nedovoljna zastupljenost žena na novim poslovima, konstatuju autori izveštaja WEF, podsećajući da žene čine tek 12 posto zaposlenih u sektoru računarstva u oblaku.

  U obradi podataka i veštačkoj inteligenciji njihov udeo iznosi 15, odnosno 26 posto.

  Island najbliži rodnoj ravnopravnosti

  Island je jedanaestu godinu zaredom zauzeo prvo mjesto među 153 zemlje i vrednošću indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca od 0,877 bodova. Vrednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

  Na drugom mestu je Norveška, a na trećem Finska koja je u ovogodišnjem izveštaju zamenila mesta sa Švedskom.

  Na petom mestu je Nikaragva, na šestom Novi Zeland, a na sedmom Irska. Među 10 zemalja s najmanjom razlikom između žena i muškaraca našle su se još Španija, Ruanda i Nemačka.

  Hitno nešto preduzeti

  „Niko od nas neće za života svedočiti rodnoj ravnopravnosti, a verovatno neće ni mnoga naša deca“, zaključuju u WEF.

  „Ovogodišnji izveštaj naglašava sve veću potrebu da se hitno nešto preduzme“, istakao je osnivač WEF Klaus Švab.

  Široki ekonomski rast i razvoj nisu mogući bez žena, poručio je on. „U osvit treće decenije ovog veka cilj globalnih kao i čelnika pojedinih država i privrednih sektora mora biti izgradnja pravednije i inkluzivnije privrede“, dodao je Švab.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE