Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malta još NIJE ODLUČILA o ostanku srpske dece

  Iako su izvori RTS javili da je doneta privremena odluka prema kojoj deca porodica koje nisu iz Evropske unije ipak mogu da ostanu u toj državi, malteška vlada još nije donela konačnu odluku.

  Očekuje se da će Vlada na Malti uskoro saopštiti zvanični stav o sudbini dvadeset dvoje dece koja nisu iz zemalja EU, a koja ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole, jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

  Izvori RTS su javili da je premijer Malte održao hitan sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje ovog problema i da je doneta odluka o izuzeću.

  Premijeru Malte bila je predata peticija za ostanak dece, a koju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti, čak i sam malteški nadbiskup.

  Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je zgrožena zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.

  Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja (države koje su izvan EU), moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad.

  Prethodno je i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo malteške vlasti da odlože sprovođenje odluka o uskraćivanju dozvole boravka do održavanja konzularnih konsultacija dve zemlje krajem januara.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE