Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OMILJENA premijerka povećala minimalac, ali i porez za najbogatije

  Novi Zeland povećao je minimalnu platu na 20 dolara na sat i najvišu poresku stopu za one koji najviše zarađuju u zemlji na 39%.

  Vlada procenjuje da će povećanje minimalne zarade za 1,14 dolara na sat uticati na oko 175.500 radnika. Nova najviša poreska stopa primenjivaće se na svakoga ko zarađuje više od 180.000 američkih dolara godišnje, što je oko dva odsto Novozelanđana.

  Podaci OECD-a pokazuju da je prethodna minimalna zarada na Novom Zelandu od 2019. godine, već bila među prvih pet najviših na svetu.

  Tokom pandemije koronavirusa, mnogi esencijalni radnici u zemlji radili su za minimalnu platu, zbog čega su 2020. godine sindikati zatražili povećanje dnevnice na 22,10 dolara za one koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.

  Opoziciona Nacionalna partija usprotivila se povećanju minimalne zarade. „Naglo povećanje minimalne zarade u periodu krajnje neizvesnosti za mala preduzeća predstavlja ekonomski vandalizam“, rekao je portparol partije Skot Simpson.

  Ministarstvo poslovanja, inovacija i zapošljavanja savetovalo je vladu da odloži povećanje zbog ekonomske neizvesnosti koju je izazvao Covid-19.

  Vlada Novog Zelanda na čelu sa premijerkom Džasindom Ardern tokom poslednje četiri godine postepeno je povisivala minimalnu zaradu. Tako je danas u odnosu na 2017. minimalac veći za 4,25 dolara na sat.

  Prošle godine, Ardern je pozvala novozelandske poslodavce da razmotre usvajanje četvorodnevne radne nedelje i slične fleksibilne radne politike kao jedan od načina za oporavak od pandemije, pošto se ispostavilo da su radnici produktivniji kada rade od kuće.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE