Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Istraživanje: „Dr Gugl“ najpopularniji u Srbiji

  Mada bi više od polovine evropskog stanovništva moglo da zamisli da ih lekar leči putem veb kamere, onlajn konsultacije sa lekarom izazivaju oprečna mišljenja i podele među Evropljanima, pokazuje Štadino zdravstveno istraživanje za 2021. godinu, sprovedeno u 15 evropskih zemalja među kojima je i Srbija.

  Štada već sedam godina za redom organizuje ovaj vid istraživanja, kao doprinos boljem uvidu u zdravstvene navike i potrebe šire populacije.

  Onlajn lečenje spremno da prihvati 60% Srba

  Lečenje putem veb kamere spremno je da prihvati 60 odsto stanovnika Srbije, u slučaju  lakše ili sekundarne bolesti, što je malo iznad evropskog proseka od 57 procenata, čime se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa lekarom.

  Međutim, iako svaki četvrti Evropljanin ovaj način konsultacija smatra sjajnim napretkom, ističući i značajnu uštedu u vremenu, jednak broj njih to kategorično odbija (24 odsto) naglašavajući da mnogo više ceni ličnu interakciju sa lekarom uprkos napretku tehnologije.

  Rezultati istraživanja, u drugoj godini Covid pandemije, ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio „lečenje na daljinu“ (57 procenata) u odnosu na 2020. godinu, kada ih je čak 70 procenata pozdravljalo ovu opciju. Dakle, uprkos naglom porastu digitalizacije, 13 procenata manje stanovnika Evrope danas želi „lečenje na daljinu“, dok je u porastu težnja za konsultacijama uživo i to sa 11 procenata u 2020. na 24 procenta Evropljana u tekućoj godini.

  U Srbiji bi svega 18 odsto stanovnika odbilo onlajn konsultacije sa lekarom, jer im je lična interakcija važnija. Kontakt uživo sa lekarom još manje vrednuju u Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji.

  „Dr Gugl“ najpopularniji u Srbiji

  Pandemija je značajno uticala na intenzivniju potragu za informacijama u vezi sa zdravljem, a pritom je digitalni sadržaj postao još popularniji. Više od polovine Evropljana (54 odsto) ističe da su se „znatno češće“ okretali onlajn izvorima radi istraživanja zdravstvenih problema (19 odsto) ili „češće nego inače“ (35 odsto) u poslednjih godinu dana.

  Stanovnici Srbije su lideri u pogledu zdravstvenog obrazovanja na mreži, pokazalo je istraživanje, pa njih čak 72 odsto kažu da su u proteklih godinu dana pročitali više zdravstvenih informacija na mreži nego obično. Ovo Srbiju svrstava na prvo mesto od 15 evropskih zemalja obuhvaćenih anketom. U isto vreme, samo 5 odsto stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od „dr Gugla“.

  Značajan procenat Evropljana, njih 36 odsto, takođe koristi internet za informacije o uzimanju lekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama, u čemu prednjače stanovnici Rusije (62 odsto) i Ukrajine (58 odsto).

  Istraživanje je pokazalo i da se ukupno 45 odsto populacije u urbanim sredinama anketiranih zemalja okreće internetu, dok je broj onih iz ruralnih područja manji – 32 odsto.

  Digitalizacija i bezbroj mogućnosti

  Digitalna uputstva za lek podržava tri četvrtine Evropljana (76 odsto), dok bi u Srbiji čak 82 odsto stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, npr. skeniranjem koda na pakovanjima lekova.

  Ovo Srbiju svrstava na šesto mesto od 15 anketiranih zemalja. Dvoje od petoro građana Srbije (39 procenata) veruje da bi elektronski lifleti bili praktičniji i prouzrokovali manje otpada, što je znatno iznad evropskog proseka ankete – 32 procenta. Pa ipak, 40 odsto Evropljana ne želi da se u potpunosti odrekne papirne verzije, u čemu prednjače Francuzi među kojima je svega 19 procenata zainteresovano za digitalnu verziju.

  Zdravstvene aplikacije nisu popularne u Evropi

  Govoreći o analognim medijima, zdravstvene aplikacije nisu posebno popularne u Evropi.

  Samo 7 odsto ispitanika je potvrdilo da ih koristi, a čak 30 odsto Evropljana ih ne smatra korisnim. U pogledu spremnosti da prihvate zdravstvene aplikacije na svojim mobilnim telefonima, građani Srbije su i u ovom slučaju  malo iznad evropskog proseka, jer njih 9 odsto već koristi takve aplikacije, a više od petine (22 odsto) veruje da bi im takve aplikacije mogle pomoći u postizanju bolje onlajn komunikacije sa svojim lekarom.

  Ovo su rezultati trećeg internacionalnog ŠTADINOG Zdravstvenog izveštaja 2021, reprezentativne studije sa više od 30.000 ispitanika iz 15 zemalja. Institut za istraživanje tržišta Kantar je u ime kompanije STADA Arzneimittel AG anketirao oko 2.000 ljudi starosti od 18 do 99 godina iz: Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Ukrajine i Velike Britanije na temu „Kako je pandemija promenila poglede Evropljana na zdravlje?“. Dodatne informacije o Štadinom Zdravstvenom izveštaju možete pronaći na sajtu kompanije Hemofarm.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Štada

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE