Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Olaf Šolc

  Olaf Šolc pod istragom: Ispituju da li je pomogao banci da izbegne porez

  Nemački kancelar Olaf Šolc na meti je istražnih organa zbog jedne afere koja se dogodila dok je bio gradonačelnik Hamburga.

  Šolc će 19. avgusta morati da da iskaz pred istražnim odborom u Hamburgu.

  Nemačkom kancelaru se prebacuje da je tokom obavljanja funkcije gradonačelnika Hamburga pomagao Varbur banci u zadržavanju 47 miliona evra potraživanja poreskih vlasti.

  Tužilaštvo je naložilo da se pretraže njegovi mejlovi koje je dobijao i slao preko službene imejl adrese. Pretraga digitalne pošte sprovedena je još u martu, a tek sada je ta informacija objavljena.

  Istražni organi „pretresli“ su sve mejlove od 1. januara 2015, u okviru istrage takozvane „Cum Eks“ afere – to, prema pisanju dnevnika Hamburger Abendblat proizlazi iz dokumenata koja su prosleđena istražnom odboru parlamenta u Hamburgu.

  Olaf Šolc

  Olaf Šolc (Screenshot YT)

  Konkretno istražuje se koliko je politika imala uticaja na sporne odluke u vezi sa „Cum-Eks“ skandalom.

  Novembra 2016. godine je doneta odluka da se odustane od zahteva za retroaktivnom naplatom poreza od 47 miliona evra hamburškoj Varburg banci.

  U istražnim dokumentima se navodi da je Šolc imao sastanak sa šefom te banke.

  Istraga je, pre svega, usmerena protiv dugogodišnjeg poslanika SPD-a Johanesa Karsa. On je osumnjičen za proneveru i pružanje pomoći u utaji poreza.

  Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt rekao je da mu nije poznat podatak da je Šolcova digitalna pošta bila predmet istrage.

  Od 2001. do 2016. bankari, advokati i investitori prevarili su državu poreskim trikovima za više milijardi evra. Tako su, na nelegalan način, zatražili dvostruki povraćaj poreza, koji su samo jednom platili.

  Izvor: Agencije

  Foto: Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE