Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oksfam: U poreskim rajevima profit banaka veći od obrta

  Četvrtinu profita u poreskim rajevima, najčešće u Luksemburgu, Hong-Kongu i Irskoj, prijavljuje 20 najvećih evropskih banaka, pokazalo je danas objavljeno istraživanje britanske organizacije Oksfam koja ukazuje na raskorak izmedju broja zaposlenih, obrta i profita u tim zemljama i teritorijama.

  U Irskoj su neke banke imale veći profit od obrta, što po izveštaju može da se tumači i kao pokazatelj veštačkog izmeštanja profita, a jedan manji poreski raj Kajmanska ostrva izdvaja se po profitnoj stopi od 167 odsto i nultoj poreskoj uplati banaka.

  U poreskim rajevima 20 velikih evropskih banaka 2015. ostvarilo je 26 odsto ukupnog profita, odnosno 25 milijardi evra, ali je tamo imalo 12 odsto ukupnog obrta i sedam odsto zaposlenih, što je u očiglednom raskoraku, navodi ova NVO koja je istražvanje objavila sa mrežom Međunarodni vodič za fer finansije (Fair Finance Guide International).

  Ove banke prijavile su 628 miliona evra profita u poreskim rajevima u kojima nemaju nijednog zaposlenog, navodi se u izveštaju, a prenosi AFP.

  Oksfam objašnjava da takva „zloupotreba“ poreskih rajeva može da posluži da se „veštački izmesti profit kako bi se smanjio poreski doprinos, omogućila poreska utaja klijentima ili zaobišle obaveze koje su nametnute propisima“.

  Oksfam smatra poreskim rajevima zemlje koje su i na listama glavnih organizacija poput OECD-a i MMF-a, i tome pridodaje i druge zemlje u skladu sa sopstvenim kriterijumima poput niske efektivne poreske stope, a autori istraživanja koriste podatke pojedinačnih zemalja o bankama koji se po propisima EU moraju objavljivati zarad transparentosti.

  Ovi rezultati „koji ponekad prelaze granice zdravog razuma, pokazuju rasprostranjenost problema i potpunu nekažnjivost koja prati ove prakse najvećih evropskih banaka u poreskim rajevima“, rekla je ko-autorka izveštaja Manon Obri (Aubry).

  Izveštaj je pokazao da je najčešći izbor najvećih evropskih banaka Luksemburg, Irska i Hong-Kong, dok se od manjih poreskih rajeva po isplativosti ističu Kajmanska ostrva, sa profitnom maržom evropskih banaka od 167 odsto.

  Opširnije na www.euractiv.rs.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE