Odzvonilo agencijama koje zapošljavaju u Slovačkoj?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odzvonilo agencijama koje zapošljavaju u Slovačkoj?

  Premijer Slovačke Robert Fico je najavio da će ove godine Vlada doneti mere kako bi od niske nezaposlenosti profitirali Slovaci, a ne strane posredničke agencije, uvozom radne snage sa Balkana ili trećih zemalja.

  “Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgrađe Brisela puno imigranta iz zemalja u razvoju. Spreman sam zato da ove godine usvojim mere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage”, napisao je Fico na Fejsbuku.

  Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.

  “Ja sam odlučno protiv toga da tuđe posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da pre svega Slovaci imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard”, napisao je premijer.

  Ficova vlada planira ove godine pritisak na privredu da poveća plate, i zabrana “dampinga” da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, pre svega Ukrajince i Srbe, za manje plate i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.

  Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izneo je da među stranim radnicima u Slovačkoj prošle godine radilo najviše Srba – 12.259, dok je Ukrajinaca radilo 4.626. Prošle godine broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao je za 6.800.

  Ove godine će već na zapošljavanje uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.

  U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana “trećih zemalja”. Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE