ODUŠEVIO radnike: Vlasnik knjižare iz Trstenika ZABRANIO rad nedeljom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Finesa knjige

  ODUŠEVIO radnike: Vlasnik knjižare iz Trstenika ZABRANIO rad nedeljom

  Posle nekoliko preduzetnika u regionu koji su se odlučili da stave katanac na svoje radnje sedmog dana u nedelji, i u Srbiji se polako javljaju takvi slučajevi, piše Telegraf biznis.

  Slobodan Maticki, preduzetnik iz Trstenika, rešio je da svojim zaposlenima omogući odmor nedeljom.

  “U znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima “Knjižara Maticki” od 01.01.2020. neće raditi nedeljom. Hvala na razumevanju cenjeni kupci. Pozivam i ostale preduzetnike da ukinu rad nedeljom i da svojim zaposlenima omoguće da vikend provedu sa svojim porodicama”, bila je poruka Slobodana Matickog koja je oduševila sve u Trsteniku.

  Maticki priča za Telegraf biznis kako je došao do ove odluke.

  Radnja nam postoji više od sedam godina, knjižara je, ali prodajemo i mešovitu robu i mahom imamo radnike koji su zaposleni na neodređeno.

  Nedelja nam je do sada uvek bila radni dan. Radnici odovaraju uvek na zadatke i poštuju mene kao poslodavca, pa sam rešio da im vratim na ovaj način, da im omogućim slobodnu nedelju, objašnjava on.

  Na pitanje kakava mu je bila računica i da li je svestan potencijalnog minusa kaže da je svestan potencijalnog gubitka, ali da su “prve reakcije fenomenalne”.

  “To je 52 dana, nije to malo novca. Ali sam razmišljao o tome da će ova praksa podići produktivnost time što će radnici biti zadovoljniji, imaće motiv da se trude više u toku nedelje. Gubim trenutno, i verujem kratkoročno. Ako računamo da je u 52 dana promet oko 20.000 dnevno, to je milion dinara gubitka godišnje. A kako imam dve radnje, dakle, dva miliona dinara manje. Ozbiljna cifra. Svejedno, mislim da ću da je kompenzujem jer će radnici dolaziti vedri, nasmejani, odmorni, zainteresovaniji da naprave rezultat i da se potrude oko svakog kupca.”

  Dodaje da su radnici, kada im je saopštio odluku, bili oduševljeni, a lično se nada da će inicijativa pokrenuti i druge privrednike da krenu njegovim primerom.

  “Svedoci smo trulog kapitalizma, ja sam protiv toga. Imam troje dece, čekam četvrto i ne znam da li ću za nekoliko godina i dalje biti preduzetnik ili ću kod nekoga da budem radnik. Voleo bih da olakšam budućim generacijama, a vodio sam se ličnim primerom. Ako bih želeo da moja deca budu sa nama više, tako je i kod drugih porodica”, rekao je Slobodan.

  Izvor: Telegraf biznis

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE