Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan dobavljača

  Održan dan dobavljača na Poljoprivrednom sajmu

  Sedmi Dan dobavljača – Agrobiznis uspešno je okupio više od 80 učesnika iz različitih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju, Grčku i Mađarsku, a pored panela i konferencije, održano je i preko 100 B2B sastanaka. Događaj u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV) i Novosadskog sajma, pružio je odličnu platformu za umrežavanje kompanija i diskusije o budućnosti prehrambene industrije u svetlu aktuelnih izazova i mogućnosti.

  Na otvaranju događaja obratio se dr Milan Popov, potpredsednik Pokrajinske vlade, koji je naglasio značaj osnaživanja veza između kompanija, institucija i pojedinaca.

  “Dani dobavljača su pokazali da su veoma uspešan model za povezivanje domaćih preduzeća sa velikim kompanijama koje traže dobavljače. Broj sklopljenih poslova uvek je veliki, što govori o potrebi da se naša mala i srednja preduzeća osnažuju da ulaze u lance snabdevanja velikih kompanija. Lokalna preduzeća su kičma naše ekonomije i motor razvoja i inovacija”, rekao je Popov i naglasio da Pokrajinska vlada prepoznaje značaj ovakvih inicijativa i da će nastaviti da ih podržava kroz različite programe i fondove.

  Prehrambeni sektor u fokusu

  Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine rekao je da je ovo bio sedmi Dan dobavljača za sektor agrobiznisa, od kako je RAV počeo da ih organizuje 2017.godine.

  “Ove godine smo se fokusirali na teme i panele koje se tiču izvora finansiranja u prehrambenom sektoru, pripreme za nastup na internacionalnim sajmovima, regenerativne poljoprivrede, digitalne transformacije poljoprivrede, razvoja lanaca dobavljača, kao i novih trendova i inovacija u ovom sektoru”, rekao je Bulješević. Dodao je da učesnici dobijaju uvide u to šta je potrebno za ulazak u lance snabdevanja kompanija, kao što su Nestle, Delhaize, Mercator i Univerexport. „Naša vizija je da stvorimo povoljan poslovni ambijent u kojem će naši proizvođači moći da razvijaju proizvode visoke dodate vrednosti, povećaju konkurentnost i osiguraju održivost svog poslovanja“, rekao je Bulješević.

  Žene iz ,,Radanske ruže“ ručno prave ajvar i pekmez: Neke su u 50 godina zaradile prvu platu

  Na otvaranju se obratio i Nikola Lovrić, generalni direktor sajma, koji je istakao rast i značaj ovog događaja. Novosadskog

  “Ovogodišnji Dan dobavljača je sadržajniji i obimniji nego prošle godine. Glavna tema je kako prehrambena industrija može da se prilagodi novim tehnologijama i razvoju proizvoda kako bi postala fleksibilnija i održivija, što je okosnica i Poljoprivrednog sajma.“

  Sanda Emini, savetnica za strane direktne investicije u RAV-u, naglasila je da su prethodnih godina B2B sastanci povezivali mala i srednja preduzeća, gazdinstva, zemljoradničke zadruge, ali i velike kupce – domaće, regionalne i strane.

  Važnost lanaca snabdevanja

  “Ove godine govorimo o celokupnom lancu snabdevanja, predstavili smo sve u vezi sa lancem dobavljača, znanjem i veštinama potrebnim za uspešan izlazak na tržište i širenje poslovanja, obezbeđivanje sredstava, prelazak na regenerativnu poljoprivredu – o svemu što nas čeka u budućnosti.”

  Na B2B delu je održano više od sto sastanaka, koji su uključivali učesnike iz domaćih i stranih kompanija, sa značajnim prisustvom lokalnih kompanija. “Cilj je, između ostalog, i povezivanje stranih kompanija koje već rade ovde sa našim dobavljačima. Pandemija kovida 19 pokazala je koliko su logistički izazovi veliki i koliko je važno razvijati jaku i stabilnu ekonomiju na lokalu, sopstvenu proizvodnju i logistiku. To je velika šansa za naše proizvođače. Velike strane kompanije traže poštovanje određenih procedura u proizvodnji – sertifikate, standarde…Naše kompanije moraju tome da se prilagode, a za to i država pruža podršku”, zaključila je Emini.

  Na panelima i konferencijama učestvovali su predstavnici brojnih institucija i kompanija, poput Ministarstva privrede Republike Srbije, Delegacije EU u Republici Srbiji, Razvojne agencije Srbije, Razvojnog fonda AP Vojvodine, Međunarodnog trgovinskog centra (ITC), Geneza doo, Telek Paprika doo, Nestle Adriatic S doo, Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije, Donau soja, Smart Watering Solutions doo, Atfield Technologies doo, Cropt doo, Terra Controlling TMD doo, ATAR Agriculture Technology and Research, Instituta Biosens, OTP banke Srbija, i Generali osiguranja, FINS i drugi.

  Od 2017.godine do danas, RAV je organizovao sedam Dana dobavljača na kojima su učesnice bile iz agrobiznis sektora. U njima je učestvovalo ukupno više od 300 kompanija, iz oko 20 zemalja, a održano je oko 1600 sastanaka. Kao rezultat svakog pojedinačnog događaja bilo je oko 10% potpisanih ugovora.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Poljoprivredni sajam

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE