ODOBREN prvi insekt za hranu u EU, može u burgere!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ODOBREN prvi insekt za hranu u EU, može u burgere!

  Države članice Evropske unije postigle su dogovor da larve brašnara (brašnasti crvi) mogu da budu označene kao “inovativna hrana” koja je sigurna za jelo, objavila je Evropska komisija.

  Dogovor znači da će EU uskoro da usvoji zakon koji će da omogući konzumaciju jela sa dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim larvama.

  “Korišćenje insekata za alternativni izvor proteina nije novo i redovno se jedu u širom sveta”, kažu iz Komisije.

  Prisustvo velikog žutog brašnara moraće da bude jasno označeno prilikom korišćenja u prehrambenim proizvodima, naročito kako bi se uopozorili ljudi, zbog mogućih alergija.

  Insekti mogu da se koriste za burgere, proteinske šejkove i kekse. Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahteva za korišćenje insekata za “novu hranu” u EU

  Odluka o velikom žutom brašnaru biće formalno usvojena u narednom periodu, navodi Komisija.

  Ističući da je ovo prvi put da je neki insekt odobren za hranu u EU, Komisija napominje da je u nekim državama članicama već bilo moguće konzumirati insekte. Ali to je bilo pre revizije evropske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da celi insekti moraju da budu odobreni za koršćenje kao hrana.

  Naučnici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar veoma vredan nutritivno, jer ima puno proteina i zdravih masti. Larve se već odavno mogu pronaći u prodavnicama u zemljama jugoistočne Azije.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE