ODLUKA: Fed povlači bilione dolara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ODLUKA: Fed povlači bilione dolara

  Centralna banka Sjedinjenih Američkih Država odlučila je da u oktobru počne da smanjuje ogroman portfolio obveznica, a da referentne kamatne stope za sada ostanu nepromenjene.

  Federalne rezerve (Fed) će u oktobru početi postepeno da smanjuju svoj portfolio obveznica, vredne 4,5 biliona dolara, kupljenih u cilju podsticanja ekonomije posle izbijanja svetske finansijske krize 2008. godine.

  Fed planira da smanjuje portfolio obveznica kojim dominiraju državne i hipotekarne obveznice, tako što će svakog meseca trošiti manje novca za njihovu zamenu.

  Plan Feda je da u oktobru na obveznice potroši deset milijardi dolara manje nego do sada, da bi u oktobru 2018. godine postigao 50 milijardi dolara manju potrošnju na obveznice.

  Centralna banka je odlučila da zadrži kratkoročne referentne kamatne stope na nivou između jedan i 1,25 odsto. Fed navodi da tržište rada jača, ali da je inflacija još ispod željena dva odsto na godišnjem nivou.

  Zvaničnici Federalnih rezervi i dalje očekuju da će podići kratkoročne referentne kamatne stope još jednom do kraja godine i najavljuju tri podizanja u 2018. godini, ako dođe do rasta konstantno niske inflacije, dok za 2019. godinu sada predviđaju dva umesto tri podizanja kamatnih stopa.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: sxc

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE