Odlazak tvorca Domaćice i Plazme: Ko je bio Petar Tutavac?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petar Tutavac

  Odlazak tvorca Domaćice i Plazme: Ko je bio Petar Tutavac?

  Tvorac Domaćice i Plazma keksa Petar Tutavac preminuo je u 88. godini života.

  Kompanija Bambi saopštila je da je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti Petra Tutavca, jednog od tvoraca Plazma keksa.

  “Kao prvi stručni majstor keksar, kreator je brojnih poslastica u bivšoj Jugoslaviji, koje i danas uživaju ljubav i poverenje potrošača. Gospodin Tutavac ostavio je neizbrisiv trag u konditorskoj industriji i zahvalni smo mu na ogromnom doprinosu kvalitetu i prepoznatljivosti Plazma keksa u kojem su uživale i danas uživaju generacije, kako dece tako i odraslih”, naveli su u saopštenju.

  Tutavac je rođen 1934. godine u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno), pisala je prošle godine Slobodna Dalmacija koja je tada objavila Tutavčevu životnu priču i razgovor s njim. Sa trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu i postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb.

  Godine 1949. preko sindikata se javio na kurs za keksara u Zagrebu koji je raspisala fabrika Kraš, gde su on i još jedan polaznik izučavali keksarski zanat. Tutavac je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji.

  Diplomski rad – Domaćica

  Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u Krašu.

  “Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega”, rekao je tada Tutavac, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.

  Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je Domaćica. Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ona koju  je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog veka.

  Krune karijere Petra Tutavca dogodila se u Požarevcu. U Požarevcu je osnovao fabriku keksa Bambi, čiji je zaštitni znak lik iz Diznijevog crtaća. Upravo tu je napravljena čuvena Plazma.

  “Plazmi” je Filipović dao ime. Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi.

  Nijedan proizvod nije patentirao

  Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao.

  “To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovek”, rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

  Izvor: BIZLife, Slobodna Dalmacija

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE