Odbrojavanje do kraja privatizacije...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odbrojavanje do kraja privatizacije…

  Od 556 preduzeća, koliko je pre četiri godine bilo na spisku za privatizaciju, ostalo je još 90.

  U Vladi su zadovoljni okončanim postupcima, a posebno što su giganti “Železara”, RTB, PKB i “Galenika” našli vlasnike svetskog ranga. Traga se za održivim rešenjima i za fabrike “Petrohmijskog kompleksa”.

  Zakon o privatizaciji iz 2014. dao je rezultate. A najznačajnije je što su, nekada najveći gubitaši, uspešno privatizovani. Samo u “Železari” i RTB-u dolaskom kineskih vlasnika sačuvano je više od deset hiljada radnih mesta. U Ministarstvu privrede rade analize za privatizaciju preostalih 90 preduzeća, a neka rešenja očekuju i do nove godine.

  “Ja se nadam da će taj tempo sada da se ubraza i da ćemo mi već u sledeću godinu ući sa osamdesetak preduzeća i taj će broj preduzeća da pada na 50, na 40, tako da možemo da kažemo da idemo ka okončanju suštinskog postupka privatizacije u Republici Srbiji”, ističe Dragan Ugrčić, pomoćnik ministra privrede.

  Za još dva strateška preduzeća, MSK-a i “Petrohemiju” tenderi će biti raspisani u prvom tromesečju iduće godine. “Petrohemija” je veoma značajna, jer je među najvećim izvoznicima u zemlji.

  “‘Petrohemiji’ treba, kao i ‘Železari’, neko ko je snažniji i jači ko može to da upravlja, ko može tehnološki i ekološki da dovede u red. Da to bude na teritoriji Evrope i da zadovoljava evropske kriterijume, verovatno još ponešto da uradi od svega toga i to bi moglo da bude veoma efikasno preduzeće”, smatra Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

  U Ministarstvu privrede su optimisti da će se rešiti i statusi preostalih manjih preduzeća.

  “To što u ovom trenutku ne postoji interesovanje potencijalnih investitora za neko od preduzeća, ne znači da neće postojati za godinu ili dve. Ono što je jako važno da ta preduzeća ne koštaju poreske obveznike Srbije i nisu na teretu budžeta. Čekamo prave investitore, ne želimo po sili da guramo ta preuzeća u stečaj, zašto bismo ako rade i izmiruju svoje obaveze”, navodi Ugrčić.

  Plan je da se proces privatizacije završi do kraja 2020. godine kako bi i ta preduzeća ušla u razvojnu fazu, a što je u skladu i sa dogovorom Vlade i MMF-a.

  Izvor: RTS

  Foto: youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE