Od ZAPLENJENE RAKIJE skoro 3.500 litara medicinskog alkohola

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od ZAPLENJENE RAKIJE skoro 3.500 litara medicinskog alkohola

  Od zaplenjene rakije koja će biti ustupljena Crvenom krstu Kruševca moguće je dobiti skoro 3.500 litara medicinskog alkohola. U Crvenom krstu očekuju da će se potreba za dezinfekcionim sredstvima povećati.

  U ponedeljak je objavljeno da će oko 9.000 boca rakije viljamovke, oduzete u postupku inspekcijskog nadzora pre 15 godina, biti ustupljeno Crvenom krstu Kruševca.

  Rakija će biti prerađena u medicinski alkohol i koristiće se za dezinfekciju radnih površina i pojačanu sanitarnu higijenu Crvenog krsta i Opšte bolnice u Kruševcu.

  Tehnolog Rubina iz Kruševca Goran Đurđević objašnjava da od svake rakije koja nije proizvedena u skladu sa zakonom može da se dobije medicinski alkohol.

  “Od ove zaplenjene količine moguće je proizvesti 3.400 litara alkohola za dezinfekciju jačine 70 odsto. Sedamdeset procenata je bitno, jer pri toj koncentraciji alkohola je najjače mikrobicidno dejstvo”, navodi Đurđević.

  Sekretar Crvenog krsta u Kruševcu Ema Todorović rekla je da sa aleksandrovačkom Vino Župom imaju dogovor da se pomenuto piće redestilizuje bez naknade.

  “Imajući u vidu da nas na jesen najverovatnije očekuje novi talas koronavirusa, i da će se potreba za ovim dezinfekcionim sredstvom povećati, našem gradu ova donacija mnogo znači”, istakla je Todorovićeva.

  Podseća da se u kruševačkoj Opštoj bolnici leče pacijenti iz čitavog Rasinskog okruga i da se gradi kovid bolnica u kojoj će se zbrinjavati pacijenti iz celog regiona.

  Sirovina za proizvodnju ovog jakog dezinfekcionog sredstva, pronađena je, kako pišu Novosti, u rakiji oduzetoj još 2005. godine, u postupku inspekcijskog nadzora iz sada već ugašene firme VIV d.o.o. iz Parčina kod Aleksandrovca.

  Izvor: RTS, Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE