Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od sutra BEZ ROMINGA u balkanskim zemljama, Grčka nije u paketu

  Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije biće ukinut od sutra, 1. jula.

  To znači da će cene po kojima se razgovara, šalju SMS poruke i koriste podaci na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji tih zemalja.

  Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma o postepenom smanjenju cena rominga, koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine.

  Poslednja faza označava ukidanje rominga, odnosno tarifiranje u okviru postojećih paketa, tako da će svi korisnici moći da uživaju u razgovorima, mobilnom internetu i SMS porukama u zemljama u okruženju kao i u domaćem saobraćaju.

  Predviđeno je da isti tretman imaju i korisnici pripejd usluga, koji će svoje pakete u nacionalnom saobraćaju moći da koriste i u romingu.

  Kako su ranije objasnili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, pre korišćenja usluga rominga, korisnici bi trebalo o detaljima da se informišu kod svojih operatora, jer je moguće da postoje ograničenja u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

  U Grčkoj ostaje roming, ali uz niže cene

  S prvim danom jula neće biti potpuno ukinut roming u Grčkoj, kako se najaviljivalo, ali građani Srbije mogu da računaju na znatno niže cene operatera.

  Problem je nastao zbog toga što Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana.

  Regulatori obe države nisu u mogućnosti da regulišu cene i zato je bilo neophodno da mobilni operatori zaključe bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena i spuste maloprodajne roming tarife.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE