Od početka rata u Poljskoj se zaposlilo 100.000 izbeglica iz Ukrajine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sankcije rusiji

  Od početka rata u Poljskoj se zaposlilo 100.000 izbeglica iz Ukrajine

  U Poljskoj od početka rata u Ukrajini, 24. februara, uposleno više od 100 hiljada ukrajinskih izbeglica, koje nakon procesa prihvata i integracije imaju pravo na zaposlenje, besplatnu medicinsku negu, školovanje i socijalnu pomoć.

  Novim poljskim zakonom koji je donet izbeglicama je omogućeno da se lakše i brže integrišu, rekao je Leh Spravka, prvi čovek Lublinskog vojvodstva, pokrajine u Poljskoj.

  “Osnova tog zakona je da se izbeglicama ne daju ni veća ni manja prava od građana Poljske”, rekao je Spravka i dodao da se od početka rata u Poljskoj zaposlilo oko 100 hiljada Ukrajinaca.

  Vojvoda je izjavio da su se pored poljskih vlasti angažovali i građani i nevladine organizacije, te su mnoge poljske porodice primile izbeglice iz Ukrajine.

  “U slučaju da vlasnik smeštaja ne uzima nikakve pare od izbeglice, dobija dotaciju od države 40 zlota (oko 1.000 dinara) po osobi po danu”, rekao je vojvoda.

  U Poljskoj između milion i dva miliona izbeglica

  U vojvodstvu Lublin je šest graničnih prelaza, četiri za putnička i teretna vozila i dva za železnički saobraćaj.

  Procedura za prelazak ukrajinskih izbeglica je pojednostavljena, u Poljsku mogu da uđu s bilo kojim identifikacionim dokumentom, dok su neki primljeni i bez dokumenata, kažu u poljskoj graničnoj policiji.

  Građanima Ukrajine je pre rata za ulazak u Poljsku bio potreban pasoš.

  Procena poljskih vlasti je da je u toj zemlji trenutno između milion i dva miliona izbeglica.

  Rusija je 24. februara započela vojnu invaziju na Ukrajinu, a prema podacima UNHCR iz te zemlje je od tada pobeglo više od pet miliona ljudi, najviše u Poljsku, više od tri miliona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE