Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od danas u Hrvatskoj cene i u kunama i evrima, ali ima i izuzeća

  U Hrvatskoj će od danas, nepuna četiri meseca pre ulaska Hrvatske u evrozonu, nastupiti zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cene u kunama i evrima.

  To je mera za zaštitu potrošaca u postupku uvođenja nove valute.

  Od danas do 31. decembra 2023. godine poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cenu i druge novčane vrednosti i u evrima i u kunama, prenosi Index.

  Cene moraju jasno biti vidljive

  Obaveza je da cene roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako ne dovode potrošaca u zabludu i da potrošač može tačno da razume na koju se robu odnosno na koju uslugu cena odnosi i da može da proveri da li su cene ispravno preračunate.

  Takođe, na vidljivom mestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs.

  Hrvatska kovanica evra, kuna scrn YT

  Dvojno iskazivanje cena preduzeća će morati da primene i na cenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

  Savet Evropske unije je 12. jula ove godine donelo odluku o usvajanju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, jer je utvrdio da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje evra kao zvanične valute.

  Savet EU odredio je i da je kurs 7,53450 kuna za jedan evro.

  Predviđena su i izuzeća od obveze dvojnog iskazivanja cene

  Zakonom o uvođenju evra su predviđene određena izuzeća i to za situacije gde dvojno iskazivanje nije primereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmerne troškove poslovnim subjektima.

  Tako obvezu dvojnog iskazivanja nemaju poslovni subjekti kada prodaju robu i pružaju usluge putem automata, na štandu i klupi na tržnici ili unutar trgovačkog centra, na kiosku, zatim u proizvodnom objektu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva, kao ni prilikom prigodne prodaje na sajmu ili izložbi.

  Objavljen KONAČNI DIZAJN hrvatske kovanice evra (FOTO/VIDEO)

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE