Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Očekujte još skuplje gorivo

  Nova poskupljenja goriva u Srbiji mogu se očekivati jer zbog ratnih sukoba u Siriji transportni putevi sirove nafte u regionu Bliskog istoka i Arabijskog poluostrva postaju sve nesigurniji, pa cene na svetskom tržištu rastu, tvrde stručnjaci za energetiku.

  Zamenik sekretara Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić rekao je da je poslednje poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji u proseku za oko dva dinara posledica povećanja cena nafte na berzi i „reakcije trgovaca“.

  „Barel nafte je u četvrtak koštao 50,77 dolara, a mesec dana ranije 47,98 dolara“, rekao je Savić i dodao „da ne veruje da će do kraja godine nafta poskupeti preko 60 dolara po barelu“.

  „Srbija uvozi naftu i cena goriva zavisi od nabavne cene, kursa dinara prema dolaru i ponude i potražnje“, rekao je Savić.

  Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji Tomislav Mićović rekao je da je, prema analizi tog udruženja, od nove godine prosečna maloprodajna cena benzina povećana za 9,61 dinar po litru, dizela za sedam dinara, a tečnog naftnog gasa (TNG) autogasa za 2,41 dinar po litru.

  „Najnovije poskupljenje je posledica promena cena na berzi i cene sirove nafte, ali je i rezultat tržišnog nadmetanja 1.400 berzanskih stanica“, rekao je Mićović.

  On je istakao da je teško prognozirati kako će se kretati cene sirove nafte na svetskim berzama i maloprodajne cene goriva u Srbiji.

  Zašto smo skuplji od BiH i Makedonije?

  Na pitanje zašto su cene goriva niže u BiH i Makedoniji, Mićović kaže da „Srbija prednjači po visini zahvatanja u ceni dizela i TNG, pa su zbog toga naše cene ovih energenata po pravilu pri vrhu liste“.

  U malopodajnoj ceni goriva uz akcize, prema rečima Ljubinka Savića, uračunate su i nadoknade za obavezne rezerve i markiranje, pa je zbog toga ona viša nego u Makedoniji i BiH.

  „U Srbiji je akciza, kao vrsta poreza, skoro 55 dinara za litar dizela, za litar benzina 53,34 dinara, a na kilogram tečnog naftnog gasa 41,65 dinara“, rekao je Savić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE