Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OCCRP i BIRN: Srpski mitraljez „kanalom trgovine oružjem“ do Sirije

  Sirijski pobunjenici su na društvenim mrežama objavljivali fotografije i video snimke hvaleći se najnovijim oružjem koje koriste u borbi protiv režima mitraljezima iz Srbije.

  Međunarodna Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) objavila je na svom sajtu tekst o putu koji od Srbije do Sirije pređe teški mitraljez „kojot“ (M02 Coyote).

  Oružje proizvedeno u kragujevačkoj fabrici Zastava Oružje, prodato preko bugarske kompanije Saudijskoj Arabiji, završilo je na kraju u sirijskom ratu, navodi OCCRP, čiji su novinari, zajedno s kolegama Balkanske istraživačke mreže (BIRN), godinu dana pratili trag „kojota“.

  „Ono što su novinari otkrili je spremnost srpske vlade da zažmuri na sistematsko, ilegalno preusmeravanje srpskog oružja s njihove ‘namenjene’ destinacije u Saudijskoj Arabiji borcima na sirijskom ratištu“, piše OCCRP.

  Jedna od prvih fotografija sirijskog pobunjenika s mitraljezom „kojot“, koji je isporučen njegovom bataljonu u Alepu, objavljena je u februaru 2016. na njegovom Fejsbuk profilu.

  U narednih nekoliko sedmica fotografije i video snimci takvog oružja i iz drugih delova Sirije počeli su da se pojavljuju na Tviteru i Jutjubu, često prikazani u originalnim sanducima i s uputstvima za upotrebu.

  OCCRP navodi da je zbog specifičnog oblika i očuvanosti mitraljeza fotografija okačena na Fejsbuku privukla pažnju stručnjaka koji su pretpostavili da je u pitanju „M02 kojot“.

  Novinari OCCRP i BIRN otkrili su da je oružje prodato kompaniji Bugarsko industrijsko inženjerstvo i menadžment (BIEM) za dalji izvoz Saudijskoj Arabiji 2015. i 2016. godine.

  „Oružje je odatle verovatno poslato u Tursku, odakle često prelazi u severnu Siriju“, navodi se u tekstu i dodaje da su novinari uspeli da prate jedinstveni serijski broj na oružju koji se vidi na fotografiji pobunjenika na Fesjbuku do srpske državne fabrike.

  „Put koji je prešao ‘kojot’ daje najjasnije dokaze o kanalu trgovine oružjem vrednim 1,2 milijardi evra koji su prošle godine otkrili BIRN i OCCRP, kanal koji finansiraju Saudijska Arabija, Turska, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati“, navodi se u tekstu.

  OCCRP i BIRN su razgovarali s jednim borcem Slobodne sirijske armije (FSA) o njegovom iskustvu u kampu za obuku u saudijskoj pustinji, gde je prvi put video srpski mitraljez.

  „Video sam (‘kojota’) svojim očima u Saudijskoj Arabiji i tamo su ga Amerikanci koristili za obuku“, rekao je vojnik, dodajući da su se posle obuke vraćali u Tursku, a zatim odlazili na ratište. „Moje oružje je stiglo iz Turske posle završetka obuke“, rekao je.

  OCCRP piše da su Zastava Oružje i BIEM 2015. godine sklopili ugovor o prodaju oružja, čiji su detalji poverljivi, ali da javno dostupne informacije ukazuju na to da je BIEM platio 2,75 miliona evra za 205 mitraljeza ‘kojot’.

  BIEM je u vlasništvu bugarskog biznismena Petra Mandžukova, dugogodišnjeg trgovca oružjem, medijskog tajkuna i bivšeg suvlasnika fudbalskog kluba CSKA.

  Dozvolu za izvoz mitraljeza bugarskoj kompaniji dalo je srpsko Ministarstvo trgovine na osnovu potvrde o krajnjem korisniku, kojim se garantuje da će oružje koristiti bezbednosne snage Saudijske Arabije.

  „Iako svaki dalji izvoz mora da odobri Srbija, ‘kojoti’ viđeni u Srbiji izgleda da su Saudijci ilegalno preusmerili u Siriju“, piše OCCRP.

  Srbija je prema brojnim pravnim aktima obavezna da obustavi izvoz oružja ako postoji mogućnost da će biti preusmeren, i to je i uradila 2013, zaustavivši davanje dozvola za izvoz oružja Saudijcima iz straha da bi moglo da završi u rukama sirijskih pobunjenika.

  Dve godine kasnije, međutim, ponovo je odobren ugovor o izvozu mitraljeza „kojot“ i drugog oružja i municije, ukupne vrednosti 135 miliona evra.

  Ministarstvo odbrane je u pisanom odgovoru OCCRP i BIRN saopštilo da su dozvole odobrene jer će imati „pozitivan uticaj“ na srpsku namensku industriju.

  Visoki srpski zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je da „svi znaju“ da se oružje preusmerava iz Saudijske Arabije sirijskim pobunjenicima, a da im srpsko oružje odgovara jer je lako za rukovanje.

  OCCRP navodi i da su Bugari, Saudijci, Turci i Amerikanci „glavni igrači“ u obučavanju i snabdevanju oružjem sirijskih pobunjenika i da su i oni verovatno zažmureli na činjenicu da je oružje, umesto kod saudijskih bezbednosnih snaga, završilo u Siriji.

  Sirijski rat je pomogao da srpska industrija oružja procveta. Fabrike oružja imaju dodatne smene ili su prestale da primaju nove porudžbine kako bi se izborile s velikom potražnjom“, navodi OCCRP i dodaje da je Zastava 2015. imala rast prodaje od 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 35,7 miliona evra, a da je fabrika Krušik imala 73 odsto veću prodaju u istom periodu.

  Izvor: Beta

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE