Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Božidar Maljković novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije

  Košarkaški trener Božidar Maljković izabran je danas u Beogradu za novog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, kao jedini kandidat na Izbornoj skupštini ovog tela.

  Novi predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je prilikom današnjeg izbora da je doživeo najveću čast u karijeri i obećao je da će ovim telom upravljati uz tri principa kojih se držao otkad je postao trener.

  On je kazao da se držao svoja tri principa od kada je postao trener 1971. godine, a ti principi su: štednja, rad i građenje uspeha.

  „Ja sam u životu prošao sedam zemalja, od Gibraltara do Urala, radio sam u malim i velikim klubovima. Ono što sam počeo u klubu Ušće se proširilo na ceo moj život. Prvi princpip kada sam počeo da radim, bio je malo smešan: ko hoće da jede supu, nema para za salatu. To ćemo da prenesemo na rad OKS. Ja neću da potpišem nijedan dokument koji ne vodi unapređenju srpskog sporta. Ja ni u mojoj porodici ne vodim finansije, tako da ću i ovde imati eksperta da ne bismo trošili pare kako ne treba“, rekao je Maljković.

  „Znam da je jako teško doći do dinara ili eura, i zato ću to pravilo iz Ušća još čvršće primenjivati u OKS. Trošićemo na talente i persone koje zaslužuju da se podržavaju. Moramo razmišljati o budućnosti“, dodao je on.

  Maljković je kazao da je postao trener sa 20 godina i da je 45 godina čekao „ovaj trenutak“.

  „Sa 20 godina sam postao trener i posle 45 godina mi se pruža prilika da doživim krunu karijere, njen trijumfalni završetak. Drugi princip je: ne može niko da radi više od nas. Bolje možda, ali ne više. Ja sam prvi bio takav, prvi sam dolazio i poslednji odlazio iz sale. Tako ću i sada. OKS neće gasiti svetla, biće otvoren za sve vas (delegate i predstavnike nacionalnih saveza). Ne priznajem te podele na male i velike sportove. Štaviše, prioritet ću davati malim sportovima“, rekao je Maljković.

  Trofejni košarkaški trener je kao poslednji princip istakao građenje uspeha.

  „Moramo da imamo sistem, jer sistem donosi rezultate. U sportu se čuda stvaraju, ona se ne dešavaju. Nema uspeha preko noći. Jedino što se dešava preko noći jeste slučajno povećanje nataliteta“, rekao je novi predsednik OKS.

  On je u svom obraćanju citirao nekadašnjeg revolucionara i kubanskog predsednika Fidela Kastra:

  „Naša obaveza je da pobeđujemo“.

  Maljković je pohvalio Vladu Srbije i njen odnos prema sportu i izneo je ideju da se sportski centri sele van Beograda, jer veruje da će to biti korisno i dobro za sve. Novi predsednik je najavio i da će „obilaziti svako selo“.

  On je delegatima rekao da u program koji im je dao „namerno nije stavio ključne stvari“, jer ima loša iskustva u Srbiji, gde, kako je rekao, neko može lakše da pokvari planove ako ih zna.

  Maljković je bio izabran kao jedini kandidat. Izbori za predsednika OKS trebalo je da se održe u decembru. Tada je jedinu validnu kandidaturu podneo potpredsednik tog tela Ivan Todorov, ali  sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Todorov je u januaru odustao od kandidature.

  Nacionalni sportski savezi su posle toga tražili da se izmeni statut, što je učinjeno u martu. Tada je promenjen član Statuta da kandidat mora da ima desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama. Todorov je posle toga odustao od kandidature, ali ga je Maljković pomenuo danas, kao i prethodno rukovodstvo.

  „Čestitam prošlom rukovodstvu, Vladu Divcu, Žarku Paspalju i Ivanu Todorovu, koji je mogao sasvim zasluženo da stoji na ovom mestu da je splet okolnosti bio drugačiji. Mi smo veliki prijatelji, on je mnogo učinio za olimpijski pokret“, rekao je Maljković.

  Izbori za predsednika OKS trebalo je da se održe u decembru. Tada je jedinu validnu kandidaturu podneo potpredsednik tog tela Ivan Todorov, ali ta sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Todorov je u januaru odustao od kandidature.

  Maljković je radio kao trener od 1971. do 2013. godine u brojnim klubovima u zemlji i inostranstvu, a bio je i selektor Slovenije. Osvojio je četiri titule evropskog prvaka, kao i brojne druge trofeje u nacionalnim prvenstvima SFRJ, Grčke, Španije i Francuske. Dobitnik je brojnih individualnih priznanja za najboljeg trenera.

  Dosadašnji predsednik OKS Vlade Divac bio je sprečen da prisustvuje sednici, koju je tako otvordio generalni sekretar Djordje Višacki, a kojom je predsedavao predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović. Dosadašnji potpredsednici Žarko Paspalj i Ivan Todorov nisu prisustvovali sednici.

  Izvor: Beta

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE